IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
13:00 | 1 март 2022
Обновен: 18:06 | 23 април 2024

Прaвят Център за бежанци от Украйна във Варна

Очаква се голямо увеличаване на потока

По материала работи: Слав Велев
Прaвят Център за бежанци от Украйна във Варна

Център за оказване на съдействие на пристигналите от Украйна български граждани и бежанци ще бъде открит във Варна в сграда, която ще определи общината до дни. Това съобщи Благомир Коцев, областен управител на Варненска област след заседание на областния съвет, свързан с проблемите на бежанците, предаде Радио Варна

Благомир Коцев каза, че хората, пристигащи от Одеса във Варна ще се увеличават през следващите дни, те вече се настаняват в хотели безвъзмездно. Очаква се решение на национално ниво за отпускане на държавна помощ за хотелиерите, за да могат още хотели да отворят врати за бягащите от войната. Коцев подчерта, че всеки нуждаещ се ще бъде обезпечен с медицинска и болнична помощ.

Под ръководството на областния управител на Варна Благомир Коцев, на 28 февруари  се  проведе заседание на  Областния координационен съвет във връзка с кризата в Украйна. Взе се решение Съветът  да заседава при необходимост и  да предлага приемането на конкретни действия, спрямо развитието на ситуацията. На заседанието бяха поставени множество проблеми, пред които са изправени украинските граждани, евакуиращи се от районите на военни действия. Благомир Коцев - областен управител на Варна, даде предложение  в помощ на новосформираната  структура  до дни да заработи и координационен център, в който ще  бъдат включени  доброволци и представители на украински НПО и на БЧК. 

Отправено бе запитване към представителите на община Варна  за предоставяне на подходящо помещение за тази цел. Областният управител  изтъкна солидарността на жителите на област Варна, желаещи да предоставят безвъзмезден подслон  и подкрепа на нуждаещите се. Особено активни са украинските общности във Варна, както и хотелиерите, предлагащи безплатно настаняване.

Освен от помощ в логистиката, настаняване и храна, хората  ще имат необходимост от съдействието на множество институции по въпроси от различно естество -  документи за статута им на пребиваване, нуждата от тестване или карантиниране, предвид предприетите противоепидемични мерки, осигуряване на медицинска и болнична помощ, на медикаменти и работни места.

По време на заседанието всички членове на Съвета изразиха готовност за подкрепа и съдействие в рамките на своите правомощия и възможности. Ще бъде осигурена безплатна услуга на нуждаещите се от юридическа, психологическа помощ и социални педагози. В края на заседанието бе взето решение и за създаването на ФБ-страница и сайт, където ще бъде публикувана цялата полезна информация за бежанците и тези, които желаят да помогнат.

Повече чуйте ТУК

Коментари

Новини Варна