IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
17:00 | 26 февруари 2022
Обновен: 20:24 | 23 април 2024

Българи отвориха домовете си за хора от Украйна, хотелиерите също (ВИДЕО)

Сънародниците ни подготвят апартаменти и къщи

По материала работи: Слав Велев
Българи отвориха домовете си за хора от Украйна, хотелиерите също (ВИДЕО)

Кадър: Bulgaria ON AIR

Българи са готови да осигурят безвъзмездно убежище за хора, попаднали в капана на войната в Украйна. Сънародниците ни подготвят апартаменти и къщи, организация тече и сред хотелиерите. Добромир Димитров отваря вратите на дома си, за да приюти в него бесарабски българи, предаде Bulgaria ON AIR.

"Мога да приема около може би 10-12 човека, което означава 2 големи семейства или 4 по-малки. Зависи от това каква е ситуацията. Не знам. Грубо казано, между 10 и 12 човека мога да приема, като в това число става въпрос за един апартамент в София и една къща в планината, в Берковица. Ако се наложи такава ситуация да се случи, аз отварям моите възможности за тези хора, със сигурност. Вярвам, че нашите сънародници, които живеят в тези области, които ще бъдат засегнати от този конфликт, нямат абсолютно нищо общо с нито една от двете страни. Те не заслужават тази съдба. Заслужават, разбира се, всеки един техен български сънародник да бъде готов да им съдейства. Това е мое лично убеждение. Тук вече няма значение кой на какво мнение е", коментира Добромир Димитров.

Освен той, още много българи отварят сърцата си за хората, останали без дом заради войната в Украйна. Инициативата за безвъзмездна помощ стартира след публикация на журналиста Ивайло Шопски в социалните мрежи.

За часове се събира мрежа от желаещи да помогнат. Освен убежище обаче, те искат да осигурят и работа за хората.

"Имам познати, които ми писаха, които са ресторантьори или се занимават с различни производства, земеделци, строители и те казаха: "Мога да осигуря и заетост и подслон на едно семейство. Тогава те ще имат самочувствие и ще се самоиздържат." До момента сме в готовност да поемем към 200 души, защото само това, което до момента е обработено като информация. Нашата цел е освен да бъдат настанени, е и ние да им осигурим заетост", сподели Шопски.

Организация тече и сред хотелиерите в страната. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация са готови да отворят част от хотелите в Слънчев бряг за бежанци от Украйна. Такова предложение дойде и от Министерството на туризма. Хотелиерите обаче поставят условие - държавата да поеме разходите по настаняването и изхранването, защото браншът все още не може да се възстанови от Ковид кризата.

"Дайте да се надиграваме да предлагаме. Казах, че това е неразумно, защото някой ще даде ниска цена и ще ги храни с вафли и филийка мас. Не става така! Трябва да бъде точно определен регламентът с какво ще ги храним тези хора, това не е подигравка", отсече зам. председателят на БХРА Валентин Налбантов.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Коментари

Новини Варна