IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
08:30 | 26 февруари 2022
Обновен: 07:09 | 25 април 2024

Първите евакуирани българи от Украйна пристигнаха у нас (ВИДЕО)

60 души с два автобуса влязоха през ГКПП „Дуранкулак”

По материала работи: Слав Велев
Първите евакуирани българи от Украйна пристигнаха у нас (ВИДЕО)

Кадър: Нова ТВ

Първите евакуирани българи от Украйна пристигнаха в страната. Те преминаха паспортен контрол на ГКПП „Дуранкулак”.  От МВнР посочиха, че в автобуса, който е тръгнал от Одеса, пътуват общо 60 души, сред които има и украински граждани. 

Сънародниците ни потеглиха вчера следобед от Одеса, по пътя е имало голямо забавяне заради трафика. Преди тях, от петък у нас започнаха да пристигат и украински семейства с коли, бягащи от военните действия. Украинци идват в България и през „Дунав мост“.

За момента на Дуранкулак е спокойно, но от вчера през цялата нощ на всички гранични пунктове на Румъния не спира потокът от украинци, които влизат в Европейския съюз през границата на родината им с Румъния, предаде Радио Варна.

В град Исакча е създадена организация от доброволци, които посрещат бежанските групи и им осигуряват храна и напитки. Фериботните линии са увеличени двойно, за да могат да поемат потока от хора, основно жени и деца. Без ограничения за документи, свободно, без визи, без PCR-тестове, с максимално облекчена процедура преминават стотици украински граждани през румънските граници.

При пункт „Галац-Джурджулеску-Рени“ е по-малко натоварено, но пък се преминава и молдовската територия.

Междувременно, в социалните медии българи с автомобили се организират, за да посрещат и извозят у нас украински семейства, които са без коли и минават румънската граница пеша.

Коментари

Новини Варна