IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
12:15 | 25 февруари 2022
Обновен: 07:48 | 25 април 2024

50 души от Одеса са пристигнали снощи във Варна

Над 360 българи са поискали евакуация от Украйна

По материала работи: Слав Велев
50 души от Одеса са пристигнали снощи във Варна

Кадър: БНТ

50 души от Одеса са пристигнали снощи във Варна. Това съобщиха от МВнР пред БНТ. В Одеса пристигна първи автобус за евакуация на българите. Над 360 българи са поискали евакуация от Украйна, заявиха от Външно министерство. Обмисля се вариант за въздушна евакуация, добавиха от там. Сухопоътната евакуация е затруднена много. Автобусите ще бъдат конвоирани от местните власти до границата с Молдова.

Варненски е първият автобус с българи, който потегля от Украйна днес.

Колегите от БНТ Александър Марков, Владимир Богдански и Роберт Вецов са единственият български екип в епицентъра на конфликта в Украйна.

След близо 20 часа път и безсънна нощ на бензиностанция, тримата кореспонденти най-накрая пристигнаха в Одеса.

Екипът ни пътуваше по най-силно атакувания южен фланг на Украйна от Мариупол към Одеса - две стратегически пристанища на Азовско море, но по множество обиколни маршрути, за да избегне градове, за които има данни, че се водят сражения или се насочват руски части. Това е разстояние, което би трябвало да отнеме за придвижване средно 9 часа, но по прекия маршрут.

Ексклузивно от нашите пратеници: Нощувахме на бензиностанция, където бяха разположени украински военни сили

Александър Марков предава, че на входа на Одеса вече се строят бетонни укрепления за постовете на полицията и военните. Вътре в града биват укрепвани входовете на някои сгради.

Пред консулството ни в Одеса пристигна и първият автобус, с който днес ще бъдат евакуирани записаните 150 българи.

Към момента няма информация през коя граница ще напусне страната. Чакат се още два автобуса. Има и четири автомобила, като единият е на БНТ.

Шофьорът на автобуса каза за БНТ, че ще се минава през молдовската граница. Излизането от страната ще отнеме около 4-5 часа.

Това е Фиген от Исперих. Учи 6 години фармация в Украйна, но днес напуска страната.

Още българи ще се качат днес в автобуса.

По думите на Александър Марков ситуацията в страната става все по-тежка за цивилното население. В сила е комендантски час, ограничено е количеството гориво, което може да се зарежда в автомобилите. Хиляди хора се опитват да достигнат границите с Румъния, Молдова и Словакия. Мнозина прекарват нощта в колите си, поради забраната за движение в тъмните часове на денонощието, което се случи и с тях.

Вторият ден от руската военна операция започна в 4.00 ч. тази сутрин. На север край Киев руска танкова колона е била спряна край град Иванков след като украинската армия е взривила мост, за да спре това настъпление. Самата столица е била обстрелвана от ракети, руски самолет е бил свален, пострадала е жилищна сграда.

Повече вижте ТУК

Коментари

Новини Варна