IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
България
11:45 | 25 февруари 2022
Обновен: 08:55 | 29 март 2024

Петков от Брюксел: Ситуацията е драматична

Енергийната сигурност на България е във фокуса на правителството

По материала работи: Слав Велев
Петков от Брюксел: Ситуацията е драматична

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Премиерът Кирил Петков участва в специалното заседание на Европейския съвет, посветено на военната агресия на Русия в Украйна.

"Ситуацията е напълно променена и много драматична. Военната агресия, на която ставаме свидетели, е абсолютно неприемлива", е заявил министър-председателят в Брюксел, предаде Bulgaria ON AIR.

Държавните и правителствени ръководители обсъдиха начините за подпомагане на украинския народ и мерките срещу Москва. Европейският съвет ще приеме пакет от санкции срещу Русия и Беларус в отговор на нарушаването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Съюзът е единен в своя отговор и е планирал мерки за подпомагане на държавите членки, които биха пострадали при евентуални контрасанкции от руска страна, се отбелязва в съобщението. 

"Енергийната сигурност на България е във фокуса на нашето правителство и се радваме, че останалите лидери проявяват разбиране, въпреки дългогодишното пренебрегване на енергийната сигурност от страна на предишни български правителства", е казал още Кирил Петков.

Всички държави членки на ЕС, които са в близост до зоната на конфликта, се подготвят да приемат евентуално украински граждани, които желаят временно да напуснат страната. 

"Не можем дори да си представим какво е на семействата, които напускат домовете си в търсене на спасение, но можем да им подадем ръка и да им осигурим подслон и сигурност. България ще изпълни своя дълг, особено към българското малцинство в Украйна", е подчертал министър-председателят, цитиран в съобщението на МС. 

Коментари

Новини Варна