IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
12:45 | 5 март 2022
Обновен: 22:28 | 24 април 2024

Отчет на Центъра за бежанци от Украйна във Варна

Планира се създаване на пункт за първоначален прием на бягащите от войната край Сеново, Русенско

По материала работи: Слав Велев
Отчет на Центъра за бежанци от Украйна във Варна

Снимка: Фейсбук/Pavel Popov

Отчет за работата на Центъра за съдействие на бежанци от Украйна във Варна направи заместник областният управител на морския град Павел Попов. Той участва активно в създаването на структурата. Центърът работи от три дни и има нужда от доброволци.

Ето какво споделя Попов:

"Създадохме центъра посред криза, която ескалира бързо. План за справяне в такава ситуация съществува. Но ако правителството го активира, това би означавало създаване на пункт за първоначален прием край Сеново, Русенско. От този добре оборудван палатков лагер, бежанците би трябвало да се пренасочват към временен приемателен център, с персонал около 50 служители на 1000 души, разположен или в палатки, или във ведомствени сгради.

Струва ми се правилно, че засега не се говори за активиране на такъв план. Важно е да направим всичко възможно, за да върнем на хората поне частица от усещането за нормалност, което нападението на Русия разруши. Това започна като гражданско усилие: стотици българи отвориха домовете си, за да настанят първите евакуиращи се от Украйна. Когато започнаха да пристигат автобусите, продължихме да разчитаме на добрата воля - вече и на собствениците на няколко хотела, които предоставиха базата си, без да търсят гаранции за последващи компенсации (Впоследствие се оказа, че за поне един от тях това е било търговско решение - от неговия хотел хората вече са преместени). Към този списък добавихме няколко ведомствени бази, чието функциониране извън туристическия сезон може да се поддържа. Доброволци бяха и хората, които насочваха нуждаещите се към осигурените жилища, събираха и разпределяха материалните помощи, които жителите на Варна и областта не спират да носят.

Центърът в Спортна зала е принос към структурирането на това комплексно гражданско усилие. Чрез него имаме единен пункт, откъдето всеки пристигащ може да получи подслон, храна, облекло, санитарни материали; да бъде насочен към здравна или психологическа помощ. Съвсем скоро ще заработи и екип на МВР, който ще приема заявленията за временна закрила - те са особено важни, за да могат украинските граждани, решили да останат по-дълго в България, да получат статут на пребиваване и свързаните с него права.

Предстоящото решение на Министерския съвет, с което ще бъдат компенсирани хотелите, включили се в настаняването и изхранването на бежанците, на практика гарантира, че ще се справим и при продължаващ поток от хора, стига мащабът да не се увеличи рязко. Помощта на гражданите остава все така нужна - и като материална подкрепа, и особено под формата на доброволен труд в Центъра.

За да заработи Центъра, областната управа получи пълното съдействие на директора на Двореца на спорта и културата. Имаме охрана от общинска полиция, вчера общината предостави и микробус за транспорт до хотели. Разговорът за приноса на институциите е дълъг и в него могат да бъдат казани редица горчиви истини. Предпочитам той да почака, защото сега на първо място е моралният ни дълг към хората в беда. Гражданското ни общество реагира достойно на ситуацията; дълг на институциите е да останат на висотата на тази реакция.

Коментари