IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
11:00 | 5 март 2022
Обновен: 08:35 | 25 април 2024

На ден: Над 2000 бежанци от Украйна влизат у нас

Руснаци бягат във Финландия

По материала работи: Слав Велев
На ден: Над 2000 бежанци от Украйна влизат у нас

Снимка: ООН

Над 2000 души, които бягат от войната в Украйна, преминават на ден през българо-румънската граница, съобщи Нова тв, като се позова на официалната стратистика. В същото време румънските власти отчитат около 20% ръст на украинците, пристигнали  в страната им през последните 24 часа. Някои от бежанците преминават през България транзитно до следваща граница.

Министърът на туризма Христо Проданов обяви в петък, че държавата ще компенсира хотелиери с 40 лв. на ден за всеки настанен украински бежанец, предаде "Сега". Той посочи, че сумата все още не е окончателно решена. "Към такава сума се ориентираме, защото това според нас ще покрива разходите за изхранване и престой, коментира Проданов. По негови думи компенсациите ще започнат да се изплащат от началото на следващата седмица и ще покриват разходи със задна дата. Най-вероятно помощта ще е за период от три месеца. Предстои Министерски съвет и Министерство на финансите да дадат указания как ще се подават заявки.

ДРУГАТА СТРАНА

Във Ваалимаа, граничния пункт на Финландия с Русия на 120 мили източно от Хелзинки, автобуси и автомобили спират за паспортни и митнически проверки. Това обаче не са украинци, това са руснаци. И макар потокът да не масиран, той е постоянен, предаде BBC в свой репортаж.

Някои хора са нетърпеливи да се измъкнат от Русия, защото има упорити слухове, че правителството на президента Владимир Путин скоро може да въведе военно положение, за да се справи с демонстрациите срещу инвазията в Украйна. Тъй като полетите до Европа са спрени, единственият изход от страната и пресичане на границата е с кола или с влак.

Коментари

Новини Варна