IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
12:30 | 9 март 2022
Обновен: 00:48 | 27 май 2024

Очна болница във Варна преглежда профилактично за глаукома

Втората седмица на месец март е посветена на борбата с „тихия крадец“

По материала работи: Слав Велев
Очна болница във Варна преглежда профилактично за глаукома

Снимка: СБОБАЛ-Варна

Втората седмица на месец март е посветена на борбата с глаукомата. Заболяването е наричано „тихия крадец“ поради факта, че прогресията е бавна, без симптоми и често остава незабелязана за пациентите. Това е причината профилактичните прегледи да са основното средство за ранна диагностика на заболяването.

СБОБАЛ-Варна по традиция е инициатор на профилактични програми през тази седмица. През 2022 г., оценявайки ситуацията и влиянието на пандемията, екипът на болницата взе решение да бъде обявена целогодишна програма за профилактика, диагностика, проследяване и лечение на глаукома. Специалистите ще заделят 20% от своите часове по здравна каса за пациенти с риск от глаукома (роднини със заболяването), пациенти, които никога не са правили профилактичен преглед за глаукома (а са над 45 години), пациенти с измерено високо вътреочно налягане, на които не е направена прецизна диагностика.

За диагностика на глаукомата е важно измерването на вътреочното налягане. СБОБАЛ-Варна разполага с най-точния апарат за това, който не само измерва дебелината на роговицата и нейната резистентност, но дава и прецизни стойности с висока повторяемост.

Глаукомата е заболяване на зрителния нерв, поради което структурното и функционално изследване е задължително за диагностика и оценка на прогресията на заболяването. За целта болницата разполага с най-модерния оптичен кохерентен томограф (известен сред пациентите като скенер), който дава анатомична оценка на клетъчно ниво. Функционалните загуби се оценяват с периметрия (изследване, даващо характеристиките на зрителното поле – периферното зрение), която при нас се извършва с компютърна система, използваща множество алгоритми за прецизна оценка на нарушенията.

Новото за 2022 г. е използването на система с изкуствен интелект, която анализира двете гореспоменати изследвания и дава информация едновременно за структурните и функционални промени. Така оценени в динамика (във времето), тези промени могат да дадат най-прецизен анализ на прогресията и ефекта на лечението. Не на последно място за напредналите случаи, които се нуждаят от оперативно лечение, болницата може да предложи последно поколение лазерна технология и апарат за интраоперативна оценка чрез ОСТ (скенер).

От СБОБАЛ-Варна апелират към пациентите да не забравят, че независимо от пандемията, има и други заболявания и тяхната профилактика и лечение трябва да продължи. За да бъде оказана помощ на всеки един пациент с вече диагностицирана глаукома, се предлага и диспансеризация, която гарантира прегледи на всеки 3 месеца, високотехнологични изследвания на 6 месеца и прецизна оценка на лечебните възможности с персонализиран подход.

Коментари

Новини Варна