IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
08:45 | 26 март 2022
Обновен: 11:55 | 18 април 2024

26 март е Денят на Тракия

Затварят булевард във Варна за честването днес

По материала работи: Слав Велев
26 март е Денят на Тракия

Снимка: Черно море/АРХИВ

26 март е Денят на Тракия. Отбелязваме го в чест на подвига на българските войни, паднали край Одрин и из тракийските полета. Почитаме и паметта на хилядите българи - тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет.

Датата 26 март (13 по ст. ст.) през 1913 г. символизира две съдбовни събития: на бойната слава на българската войска и на стремежът на тракийските българи към свобода и присъединяване към отечеството. След падането на Одрин на същата дата по същество завършва Балканската война и се ускоряват преговорите за мир в Лондон между Отоманската империя и балканските съюзници. Така на 17/30 май е подписан договор за мир, чл. 2 на който гласи : "Н. В. императорът на отоманите отстъпва на Т. величества съюзените владетели всички територии на своята империя върху европейския континент-на запад от линията Енос от Егейско море и Мидия до Черно море, с изключение на Албания." В договора се изказва yвepeнocт, че ще настъпят вечен мир и приятелство както между сегашните владетели, така и между техните наследници.

Това е най-голямото, бленувано обединение на българските земи, защото освен Източна и Беломорска Тракия и голяма част от Македония, България запазва Южна Добруджа и Западните покрайнини. Общата територия на страната достига 180 хил. кв. км. И понеже договорът е подписан не само от Турция, България, Сърбия, Гърция и Черна гора, но и от шестте велики сили в Европа, той не подлежи на ратификация, т.е. е окончателен.

Ликуват не само тракийските българи, ликува целият български народ. За съжаление общонародната радост продължава caмo един месец. На 16 юни 1913 г. започва Междусъюзническата война, която завършва с поражение за България и загубване на голямата част от нейните придобивки.

Още от 1914 г. българите обявяват датата 26 март за Ден на Тракия. От 2006 г. той е официално признат и от Министерския съвет на България. Така че вече е общобългарски празник.

Затварят булевард във Варна за честването на Деня на Тракия в събота

Във връзка с честването на Деня на Тракия и поднасянето на венци и цветя на паметника на Осми приморски пехотен полк на 26.03.2022 г. (събота) от 10,30 ч. до приключване на събитието (около 12,00 часа) ще бъде преустановено движението на автомобили по бул. „Осми приморски полк“ (пътното платно, посока сп. „Явор“) – в частта от кръстовището с бул. „Чаталджа“ до кръстовището с ул. „Царевец“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Варна.

Коментари

Новини Варна