IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
14:45 | 29 март 2022
Обновен: 21:42 | 19 април 2024

Украйна иска да се преименува емблематична варненска улица

Централната ул. „Македония” да стане „Украйна” заради руското консулство на нея

По материала работи: Слав Велев
Украйна иска да се преименува емблематична варненска улица

Снимка: Фейсбук/Посольство України в Болгарії

Украйна иска да се преименува емблематична варненска улица. Посолството на страната призова българските граждани да подпишат петиция, с която да бъде променено името на варненската улица „Македония”, на която се намира сградата на руското консулство. Предложение е тя да бъде именувана „Украйна”. 

От украинското посолство предлагат смяна на имената на още три улици в страната. За булевард „Драган Цанков” в София, където е сградата на руското посолство, също се предлага името „Украйна”, а за столичната „Никола Мирчев” и русенската „Ниш”, където са сградите на руски консулства – „Героите на Украйна”. 

„Това би бил един символичен акт в подкрепа за украинския народ, който защитава своята независимост във войната, започната от Русия. Кампанията на Ukrainе Street призовава целия свят да направи Украйна част от своите столици и те виждат тази инициатива като много мощен начин да се отговори на опитите на Русия ефективно да зачеркнат Украйна и украинската култура. Проектът е насочен за създаване на глобална коалиция въз основа на работата, която вече е проведена в няколко държави”, посочват от украинското посолство. Те допълват, че вече са сменени имена на улици и площади в Албания, Литва, Латвия, Норвегия, Торонто. 

Коментари

Диляна ( преди 2 години )
Недопустима злоупотреба с търпението на варненци! Нека украинците именуват своите улици, нашите си имат чудесни имена. Не приемаме такова грозно вмешателство в организацията на градовете ни.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 15
Вили Тачева ( преди 2 години )
А хилядите варненци, които са родени, израстнали и все още живеещи на тази улица, дали са готови да изтрият историята на живота си, да си сменят документите и да забравят своята улица " Македония" само за да угодят на украинските чиновници, скрити в посолството си в София?? Украинският посланик не пусна нито един бежанец в собствения си хотел в Бургас, но иска ние да плащаме за приумиците му.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 16
Toni ( преди 2 години )
Станаха много нагли. Утре ще поискат Варна да стане Одеса, а София Киев.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 15
Киро ( преди 2 години )
***! Зеленски да ми плати смяната на документи и адресна регистрация!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 10
анонимен ( преди 2 години )
rate down comment 3 rate up comment 0
варненец ( преди 2 години )
rate down comment 0 rate up comment 8
Новини Варна