IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
11:15 | 2 април 2022
Обновен: 06:20 | 25 април 2024

Садят 15 000 дръвчета във Варна. Търсят доброволци 

Раздават фиданките на паркинга на хипермаркет в неделя

По материала работи: Слав Велев
Садят 15 000 дръвчета във Варна. Търсят доброволци 

Снимка: Фейсбук/Гората.бг

15 000 плодни, медоносни и горски дръвчета на хората от Варна и региона подарява Гората.бг. Фиданките ще се раздават директно на всеки желаещ, съобщиха организаторите за ИА "Черно море".

Раздаването ще започне от 9:30 ч. в неделя (3 април) на паркинга на магазин "Метро" (ул. „Атанас Москов“ 2) и ще продължи до 13.30 ч.

Ще се подаряват плодни фиданки - ябълки, облачинска вишна, орехи, сливи (жълта афъзка), махалебка (череша), лешници (Ран Трапезундски), както и ясени, борове, златен дъжд, акация, шестил, липа, явори и др.

Ще бъдат дадени и инструкции за съхранение, засаждане и грижа. Ще може да получите по колкото искате дръвчета - 10, 20 или колкото можете да засадите, допълват организаторите

От Гората.бг молят хората да носят използвани, но здрави найлонови пликове, торбички или малки чували.

Повечето фиданки (млади дръвчета) са 40-130 см., оптимални за прихващане и лесни за засаждане, като има и такива до 2 метра. Вишните, орехите, сливите (жълта афъзка), лешниците са директно плододаващи сортове, ябълките и черешите НЕ са облагородени (подложни са) и следва да се облагородят/ашладисат. Размерите варират.

С участието в кампанията се съгласявате, че ще извършите засаждането на фиданките законно и на подходящи за дървесния вид места. По никакъв начин няма да продавате предоставените дръвчета. Ако приемате дръвчета за други хора, се задължавате да ги информирате за волята на дарителя и ще носите отговорност за техните действия или бездействия като за свои.

Линк към събитието във "Фейсбук"

Коментари

Новини Варна