IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
14:30 | 11 април 2022
Обновен: 00:12 | 23 април 2024

88 млн. лева за Варна от европейски проекти

Най-голям дял заема проектът „Екологично чист транспорт за Варна“

По материала работи: Слав Велев
88 млн. лева за Варна от европейски проекти

Снимка: Общински съвет - Варна

88,2 млн. лева са средствата по европейски проекти и програми, с които Варна ще разполага през 2022 г. Това показва разчетът на средствата от Европейския съюз на община Варна, който беше част от дневния ред на ПК „Европейски въпроси и международно сътрудничество“.

Най-голям дял заема проектът „Екологично чист транспорт за Варна“, за който са предвидени близо 69 млн. лева. По този проект, реализиран по ОП „Околна среда“,  в общинското дружество „Градски транспорт“ ще влязат  60 електробуса, от които 40 са тип „соло“ и 20 – „съчленени“. Също така ще бъдат доставени и монтирани над 60 зарядни станции.

През 2022 г. ще продължи изпълнението на проектите по ОП „Региони в растеж“, като европейското финансиране е в размер на  8,3 млн. лева. Средствата ще бъдат инвестирани основно в подобряване на социалната и културната инфраструктура.

Близо 4,3 млн. лева очаква да получи Община Варна по ОП „Развитие на човешките ресурси“, с които да реализира важни социални проекти. Сред тях е разкриването на центрове за хора с деменция и осигуряването на патронажна грижа за възрастни и хора с увреждания.

Десетки училища и детски градини във Варна са включени в седем проекта, финансирани по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. Безвъзмездната помощ за изпълнението на проектите предложения е в размер на почти 1,3 млн. лева.

Тази година Община Варна ще продължи да изпълнява проекти, финансирани със средства по други международни програми. Един от тях е изграждането на ново улично осветление в район „Младост“. Прилагането на иновативни мерки за смекчаване изменението на климата в общините в България също фигурира в списъка с проекти.

Коментари

жгткжгжж ( преди 2 години )
портних само срутва сгради които са архитектурни значими за варна затова рейтинга му пада
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
вшжша ( преди 2 години )
във варна и в българия се правят доста неща по евро проекти и след това не се ползват това стана с асансьорите за инвалиди на подлезите това е наглост и да се покажем че сме го направили а дето не се ползва
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 2
нншииеееее ( преди 2 години )
приказвайте само за неща който са направени
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
щжщшщшщшщ ( преди 2 години )
тези електробуси ще ги зареждаме няколко часа а батерията ще пада по никое време на денядоста ще си патим
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 1
гтошиши ( преди 2 години )
я не се радвайтезащото тези автобеси на ток дето ще ги купите ще си патим доста
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 1
Новини Варна