IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Новини Варна
10:50 | 11 април 2022
Обновен: 11:57 | 28 март 2024

Вижте кои са номинираните за награда „Варна“ за 2022 г.

Археологът Александър Минчев е единственото предложение за големия приз

По материала работи: Слав Велев
Вижте кои са номинираните за награда „Варна“ за 2022 г.

Десет личности и шест колектива са номинирани за награда „Варна“ за 2022 г. за ярки постижения в областта на културата. С нея се удостояват творци и културни дейци за техните творчески успехи през годината и за заслугите им в развитието на културата на национално и местно ниво.

Журито за присъждане на отличието обяви номинациите в категориите:  „Литература“, „Изобразителни изкуства“, „Театър“, „Опера“, „Кино“, „Архитектура“ и „Журналистика“. Тази година в разделите „Музика“ и „Танц“ нямаше номинации. За носител на голямата награда „Варна“ за култура е предложен Александър Минчев, дългогодишен изследовател-археолог, автор на монографии и статии, сценарист и водещ на научно-популярни филми за историята на Варна.

Решението на 7-членното жури не е окончателно. Предложенията се публикуват във варненски медии за обществено обсъждане и в рамките на 14 дни всички заинтересовани могат да изразят мнението си до ПК “Култура и духовно развитие” на Общинския съвет чрез деловодството на Община Варна.

Съгласно Статута на награда крайното решение за присъждане на награда "Варна" журито приема с тайно гласуване и мнозинство от две трети гласове. Заседанието, на което се гласуват решенията за определяне на наградите, е открито за гражданите.

Номинирани за награда „Варна“ в областта на културата за 2022 г. са следните личности и колективи:

ГОЛЯМА НАГРАДА „ВАРНА”:

Александър Минчев – дългогодишен изследовател-археолог, автор на монографии и статии, сценарист и водещ на научно-популярни филми за историята на Варна.

І. ЛИТЕРАТУРА

Екипът на Държавен архив – Варна – за активната му будителска работа през периода на пандемичните ограничения като институция с традиции за запазване на културно-историческото наследство.

Иван Кьосев – за стихосбирката „Късни стихове”.

Иван Иванов – Доброгледски и Донка Стоянова – Белла Донна – за романа „Ключът на реката“.

ІІ. ИЗОБРАЗИТЕЛНИ ИЗКУСТВА

Цветан Кръстев – за ретроспективната му изложба „Автогейм“ – м. юли 2021г.

Екипът на галерия „Арт Маркони“ – за инсталацията „Портрет на Варна в 100 живописни платна“ – м. юни 2021г.

ІІІ. ТЕАТЪР

Екипът на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна – за продукцията „Тютюн“ – първа театрална постановка по нецензуриран текст на едноименния роман на Димитър Димов.

Екипът на Държавен куклен театър – Варна – за спектакъла за възрастни „Гларус ретро кабаре“.

Стоян Радев – за ролята на Салиери в постановката „Амадеус“ от П. Шафър, реж. Стайко Мурджев.

ІV.  МУЗИКА

Няма номинации.

V.   ОПЕРА

(изпълнителско изкуство).

Екипът на Държавна опера – Варна – за мюзикъла „Цар Лъв“.

VІ. ТАНЦ

Няма номинации.

VІІ. КИНО

Даниела Георгиева – за документалния филм „Ангелите на Варна“.

VІІІ. АРХИТЕКТУРА

Архитект Владимир Попов – за реализирана през 2021г фасадна реставрация на сграда – НКЦ, находяща се на ъгъла на бул. „Мария Луиза“ 23 и ул. „Драгоман“ 33.

IХ. ЖУРНАЛИСТИКА

Красимир Делчев (фотожурналистика) – за самостоятелната му изложба „Животът в кадър“ – ноември 2021г.

Яков Шустов (фотожурналистика) – за Фейсбук-страницата „Варна. През погледа на един чужденец“.

Екипът на Регионален телевизионен център – Варна (електронни медии) – за информационното предаване „Линия Култура“.

Коментари

фкккаоааяааяья ( преди 1 година )
автобусите не трябва да имат реклами по стъклата си говорим за всички стъкла действайте по премахването на рекламите от всички стъкла на автобусите в най кратки срокове
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
шжошишиш ( преди 1 година )
реклами по стъклата на автобусите не трябва да има говорим за всички стъкла на автобусите действайте по отстраняването на на рекламите от стъклата на автобусите в най кратки срокове
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
сжошо ( преди 1 година )
всичките стъкла на автобусите трябва да се изчистят от реклами общината е в нарушение затова да си поправи нарушението като махне рекламите от автобусите знаем защо им слагате реклами за да пръскате пари за боя щом е така всички стъкла на автобусите трябва да се изчистят от реклами действайте в най кратки времена
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
алогтгооо ( преди 1 година )
премахвайте рекламите от всичките автобуси на градски транспорт като се влезе в автобуса трябва да има видимост и от вътре на вън и от вън на вътре затова действайте по тяхното отстраняване в най кратки срокове
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
ЛЮБО ( преди 1 година )
Някои медии,затова,че просто са си вършили работата,за която са получавали заплати,са номинирани /напр.РТВЦ ВАРНА,заради приятелски отношения на ръководството с Дирекция Култура/ Е НОМИНИРАНО ВСЯКА ГОДИНА-КАКВО ТОЛКОВА ПРАВЯТ В ТАЗИ ПОСРЕДСТВЕНА СБОРНА ФОРМА-Линия култура,ако не отразяваха културните събития дали въобще щеше да ги има?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна