IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
15:00 | 14 април 2022
Обновен: 10:15 | 28 май 2024

Биг Брадър: Дебнат кой къде си хвърля боклуците във Варна с камери

Предвижда се устройствата да са преместваеми, за да могат да се използват на повече места

По материала работи: Слав Велев
Биг Брадър: Дебнат кой къде си хвърля боклуците във Варна с камери

Снимка: Даниела Стойнова/БНР

Община Варна планира да изгради видеонаблюдение на местата, които са обект на нерегламентирано изхвърляне на отпадъци. За тази цел в бюджета за 2022 г. са заложени 100 000 лв. Предвижда се камерите да са преместваеми, за да могат да се използват на повече места, бе съобщено на днешното заседание на комисията  „Благоустройство и комунални дейности“, на което беше приета план-сметка „Чистота“ за тази година.

Бюджетът за чистотата на Варна е в размер на 44,4 млн. лева, или с 5 млн. лева повече спрямо средствата за 2021 г., при това без увеличение на такса-смет.

Очакваните приходи от таксата за битови отпадъци са 31 млн. лева. – с около 3 млн. лева повече от планираните за миналата година. Близо 2,9 млн. лева се предвижда да влязат в хазната от отчисления от РИОСВ-Варна. Преходният остатък към края на 2021 г. е в размер на 10,5 млн. лева.

Близо 5,5 млн. лева повече са заложени в бюджета за събиране и извозване на отпадъците до завода за преработка на боклука в с. Езерово. Сметосъбирането и сметоизвозването ще струва около 13,6 млн. лева.

Най-голям дял в план-сметката заемат разходите за обезвреждане, рециклиране и оползотворяване на битовите отпадъци в завод и инсталации за преработка. За тази дейност общината е планирала 17,1 млн. лева. От тях 1,6 млн. лева са заделени за ново съоръжение за сепариране на битови отпадъци (вкл. закупуване  на земя, предпроектни проучвания, изготвяне на оценки, проектиране и др.).

12,7 млн. лева е сумата за почистване и поддържане на чистотата на обществените места. 7,1 млн. лева са за ръчно и механизирано почистване и миене на улични платна, спирки, площади, тротоари, подлези, пешеходни зони и др.

Коментари

Новини Варна