IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
16:30 | 14 април 2022
Обновен: 15:12 | 28 март 2024

9 г. затвор за пиян шофьор, убил друг след бясна гонка с полицията на пътя за Добрич

50-годишният Тодор Ст. вилнял с "Фокус-а" си в Стожер преди инцидента

По материала работи: Слав Велев
9 г. затвор за пиян шофьор, убил друг след бясна гонка с полицията на пътя за Добрич

Варненският окръжен съд призна за виновен 50-годишния Тодор Ст., за това, че на 02.04.2021 г. на път I-29 преди разклона за с. Любен Каравелово, обл. Варна, при управление на лек автомобил „Форд Фокус" нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил смъртта на мъж. Престъплението е било е извършено в пияно състояние - с концентрация на алкохол в кръвта 0,89 на хиляда.

На посочената дата, след като употребил алкохол, Тодор Ст. се качил в личния си автомобил и потеглил. Той шофирал агресивно и с висока скорост из улиците на с. Стожер. Около 13,30 часа бил подаден сигнал до ОД на МВР – Добрич за агресивното шофиране. Изпратен бил автопатрул, като при направеният обход, забелязали управлявания от подсъдимия автомобил да се движи и като подали звуков и светлинен сигнал с цел на спре, тръгнали след нарушителя. 50-годишният мъж не се подчинил, а увеличил скоростта на автомобила и тръгнал по главната улица на селото и продължил да шофира с много висока скорост по главния път в посока Варна. През цялото време Тодор Ст. не намалил скоростта, криволичел по пътя и не позволявал на други автомобили да го изпреварват, като предприемал рискови маневри. След като подминал разклона за с. Любен Каравелово, без причина подсъдимият рязко навлязъл в лентата за движение в обратна посока и се ударил в движещият се в платното „Форд Фиеста“. Пристигналият на инцидента медицински екип само констатирал смъртта на пострадалия водач.

Делото беше разгледано в условията на съкратено съдебно следствие. При тази процедура, според НПК, при постановяване на осъдителна присъда, съдът е задължен от закона да намали наказанието „лишаване от свобода“ с 1/3.

Тодор Ст. е с чисто съдебно минало и средно образование.

За извършеното престъпление Окръжен съд – Варна му наложи наказание 14 години „лишаване от свобода“, което намали с една трета и определи срок на изтърпяване от 9 години, при първоначален общ режим. Тодор Ст. е лишен от право да управлява моторно-превозно средство за срок от 14 години. Той следва да плати и направените по делото разноски в полза на Държавата, от които 4029,95 лева по сметка на ОД на МВР – Варна и 838,50 лева в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Варненски окръжен съд.

Присъдата подлежи на въззивна проверка пред Апелативен съд - Варна в 15-дневен срок.

Коментари

Новини Варна