IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
13:15 | 15 април 2022
Обновен: 20:43 | 24 март 2024

Съдят трима силистренски хакери, действали във Варна

Хаквали банкомати и точили карти

По материала работи: Слав Велев
Съдят трима силистренски хакери, действали във Варна

Окръжна прокуратура - Варна предаде на съд Е.Е. на 43 г., Л.Д. на 38 г. и С.Д. на 39 г., тримата от Силистра, но живущи в град Варна. Всеки от тях е обвинен в това, че пазил и укривал предмети, материали и компютърни програми, за които знаел, че са предназначени за подправка на платежни инструменти, а Л.Д. и изготвял такива. Освен това Е.Е. и Л.Д. са привлечени към наказателна отговорност за това, че държали подправени платежни инструменти, записите върху които бил валиден в качеството си на банков платежен инструмент, но не отговаря на графичното им оформление. А С.Д. и Л.Д. ще бъдат съдени за това, че съхранявали информация за съдържанието на платежни инструменти (номера на банкови карти), записана на електронни носители.

Обвиняемите се познавали помежду си. Те имали специални познания, които им помагали да изготвят т. нар. „ скимиращи“ устройства. Те представлявали заготовки, съдържащи множество елементи от микроелектрониката, които били предназначени да се поставят в слота за карти на АТМ устройства. Когато банковата карта се поставели в слота на банкомата, магнитната глава на скимиращото устройство прочитали банковата информация, записана на магнитната лента на картата, и я запазвали. Друго устройство с микрокамера, изработено от обвиняемите, записвало въвеждания от притежателя на банковата карта код.

Тази банкова информация се сваляла от паметта на скимиращото устройство и се обработвали чрез специален софтуер, след което се записвали в магнитната лента на друга пластика. Така обвиняемите на практика изготвяли валидни банкови платежни инструменти, клонинги на истински банкови карти, но без съответното им графично оформление, които можело да се използват за теглене на парични средства от банкомат, плащане в търговски обекти, в интернет и др.

Самото поставяне на скимиращите устройства и последващото сваляне на придобитата от тях информация се извършвало от неустановени в хода на разследването лица, в страната и в чужбина, след което банковата информация се предавала на тримата мъже за изготвяне на клонингите.

В хода на разследването на случая, в домовете на тримата и в помещения, използвани от тях, били намерени множество веществени доказателства, относими към извършваните престъпления, сред които външен харддиск с инсталирана компютърна програма, която служи за криптиране и декриптиране на текстове, документи, файлове и цели директории, както и за повишаване сигурността при работа с електронни съобщения; спрейове за боядисване, с които били обработвани изброените пластмасови детайли с цел да се сливат с АТМ устройството; преносими четци за пластики с магнитна лента; печатни платки с множество електронни компоненти; детайли със сложна форма – входно - изходен отвор за карти на банкомати  модел; готови пластики и други.

Предстои делото срещу тримата обвиняеми да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.

Коментари

Новини Варна