IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
15:00 | 22 април 2022
Обновен: 16:14 | 24 април 2024

МВР съветва: Как да предпазим дома си от крадци по празниците?

Съпричастността на съседите е много значима

По материала работи: Слав Велев
МВР съветва: Как да предпазим дома си от крадци по празниците?

Докато българите се готвят да пътуват за празниците и събралите се няколко почивни дни, крадците правят своите планове как да тършуват по домовете им.

През празничните дни във Варна и региона полицията ще охранява обществените места и ще извършва засилени проверки на шофьорите за превишена скорост, алкохол и наркотици. Това съобщи за Радио Варна комисар Илиян Илиев - началник на отдел "Охранителна полиция" в морската столица.

Какви са основните съвети на криминалистите за сигурността на домовете ни?

- Да запазим дискретност относно предстоящите си планове. Споделянето на намеренията за отсъствия от дома с широк кръг от хора не е препоръчително.  

- При напускане на дома за празниците, парите и ценните вещи не бива да бъдат оставяни в жилището, без съответните мерки за сигурност. Интерес за крадците предизвикват пари, накити от благороден метал и компактната техника - видеокамери, мобилни телефони, преносими компютри, цифрови фотоапарати.

- Оставете осветлението включено, ако жилището ще е празно само за една нощ. Ако отсъствието ще е по-дълго, се погрижете да затворите добре всички врати и прозорци. Осигурете близък, който да наглежда жилището.

- Не оставяйте ключове от дома си на леснодостъпни места.

- Бъдете внимателни кого и как пускате вкъщи! Доносниците на крадците са най-разнообразни.  

- Ако бъдат забелязани съмнителни следи от взломяване или бъде усетено подобно намерение, е време за позвъняване на тел. 112. Съпричастността на съседите е много значима, защото никой не е застрахован.

Подробности чуйте в интервюто на Даниела Стойнова - кор. на БНР във Варна

Коментари

Новини Варна