IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Новини Варна
16:32 | 23 април 2022
Обновен: 19:50 | 28 март 2024

"Пресен" Благодатен огън идва във Варна от Румъния

Раздаването на "стария" вече започна в останалата част от страната

По материала работи: Слав Велев
"Пресен" Благодатен огън идва във Варна от Румъния

Варна е един от малкото градове и нас, в който ще пристигне от "пресния" благодатен огън, който ще бъде донесен от Румъния през Русе. Раздаването на Благодатния огън, съхраняван от миналата година, започна в София. Тази година това става в Синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил".

Свещенослужителите, получили Благодатния огън, ще го занесат в своите епархии, за да бъде донесен на вечерните богослужения на Велика събота, след които ще бъде известено Христовото Възкресение в полунощ. пише "Стандарт".

Сред първите, които дойдоха да вземат от Благодатния огън, бе иподякон Димитър от храма "Въздвижение на Светия Кръст Господен" в София. Усещането е неописуемо, няма аналог, няма сравнение, то е неземно, каза той, след като получи Благодатния огън.

Това не е обикновен пламък. Съприкосновението с тези измерения кара човек да го полазят тръпки, посочи още иподяконът.

Тази година Светият синод на Българската православна църква - Българска патриаршия реши да не изпраща делегация за Благодатния огън до Светия град Йерусалим заради неблагоприятни обстоятелства.

Благодатният огън от Йерусалим обаче ще пристигне тази вечер в Русе от румънския град Гюргево, съобщиха от Русенската митрополия.

Свещеници ще пътуват тази вечер до Гюргево, а от там те ще вземат частица от огъня, пристигнал от летището в Букурещ от Йерусалим.

В района на ГКПП "Дунав мост" при Русе Благодатният огън ще бъде посрещнат от свещеници от другите краища на Русенската епархия, както и от Силистра и Варна. "По традиция Русенската митрополия взима Благодатния огън от Гюргево, а причината е близостта", обясниха от митрополията.

Коментари

Новини Варна