IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
00:00 | 24 април 2022
Обновен: 04:10 | 2 май 2024

Великден е! Христос воскресе!

Идва Светлата седмица

По материала работи: Слав Велев
Великден е! Христос воскресе!

Днес е Великден, денят, в който празнуваме възкресението на Исус Христос. За православните християни това е най-големият празник, наричан още Празник на всички празници. Хиляди варненци се докоснаха до тайнството на Христовото възкресени и занесоха частица от благодатния огън в своя дом с надежда за живот, здраве и мир.

По традиция най-много хора избраха Катедралата и църквата „Св. Петка” в празничната нощ. Празникът бе пищно посрещнат още в морския храм „Св. Николай Чудотворец Мирликийски”, а църквата в манастира "Св. св. Константин и Елена" в едноименния курорт край Варна пък отново се оказа тясна за многото гости от Румъния.

По традиция в празничната вечер е осигурен безплатен транспорт от общинската фирма „Градски транспорт“ ЕАД, но тази година липсваше официално съобщение за целта от общинския превозвач.

В 11,00 ч. в неделя започва службата "Втора възкресение" в Катедралния храм „Свето Успение Богородично“.

Седмицата след Великден се нарича Светла седмица, защото възкресението на Христос донася просветление за всички.

По традиция през празничните дни се посещават родители и кумове, като се носят великденски козунаци и боядисани яйца, за да се засвидетелства обич и почитание. Червените яйца са символ на христовата мъченическа кръв, а козунакът е символ на агнеца божий - Христос.

Момите и момците на този ден се появявали с новите си дрехи. Между Великден и Петдесетница хората продължават да се поздравяват с поздрава " Христос воскресе".

За първи път с боядисани яйца се чука в нощта след Възкресение Христово, а за тези, които приемат причастие на Великден – след това. Най-радостен в семейството е този, на когото яйцето остане здраво – той ще бъде здрав през годината. Характерни за Великден са и козунаците, чиято история е от три столетия. У нас козунаците се приготвят след 1920 г, и то първо в градовете. На празничната трапеза след дългия пост задължително присъства и агнешко месо.

Екипът на агенция „Черно море” поздравява всички християни с Възкресение Христово! Бъдете здрави и смирени!

Коментари

Новини Варна