IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новини Варна
13:30 | 1 май 2022
Обновен: 21:09 | 28 март 2024

Техники за градско компостиране показват във Варна

„Международна седмица на компостирането“ се провежда у нас през месец май

По материала работи: Слав Велев
Техники за градско компостиране показват във Варна

Снимка: zazemiata.org

„Международна седмица на компостирането“ се провежда у нас през месец май. Темата за 2022 година е “Рецепта за регенеративност: Компост”.

Във Варна днес ще има компостни работилници са с участието на доброволци на движението “Да спасим почвата”. Те ще са пред Фестивалния и конмкресен център, от 11 до 14 ч., в рамките на неделния Фермерски пазар – Варна. По този начин Пазарът подкрепя инициативата за добра и осъзната грижа за Земята. Целта е начинаещите и опитните любители на градското компостиране да научат полезни техники в тази област. Организатори на „Международна седмица на компостирането“ са Фондация "Корен" и Upcycle/Recycle.

"Компостирането е натурален процес, при който съществуващите микро и макро организми в средата разграждат органичната маса и я превръщат в хумусоподобен материал. То е ключова част от градската екология, както и начин за значително подобряване на структурата и богатството на почвата. Въпреки това, не винаги е лесна задача да поддържаш личен компост в границите на дома си. Вярваме, че споделянето на тази задача и съвместната ни дейност ще помогне за ангажирането на гражданите с проблемите, свързани със здравето на почвата и занижените показатели за продуктивна среда за растенията в града." Това гласи посланието на  Фондация "Корен" .

Преди две седмици България стана част от 100-дневно пътешествие “Спасете почвата” на индийския природозащитник и мистик Садгуру, чиято цел е да насочи вниманието ни към проблема с един от най-важните ресурси на планетата – почвата. Движението има за цел да осведоми възможно най-много граждани и влиятелни личности за унищожаването на почвите. Според самия Садгуру почвата е първата и най-неотложа грижа, която човечеството има и която е в основата на всички останали екологични проблеми (глобално затопляне, замърсяване, суша). Садгуру изминава сам на мотор 30,000 км., минавайки през Европа, Близкия Изток и Индия. По пътя си той се среща с местни политически лидери, известни личности, творци и широката публика, за да отправи своето позитивно послание и да насочи вниманието ни към състоянието на почвата.

Коментари

Новини Варна