Варна 12°
fallback
Новини Варна
08:45 | 4 май 2022
Обновен: 18:58 | 4 май 2024

Забелязано във Варна: Новите контейнери за смет не спират ромите

Морската столица тъне в боклуци въпреки обещанията на общината

По материала работи: Слав Велев

Снимка: Фейсбук/Живко Иванов

Новите затворени контейнери за смет във Варна не спират ромите да ровят и разхвърлят боклуците в града. Това запечата в кадър и Живко Иванов.

От няколко месеца варненци ползват нови контейнери за смесени битови отпадъци (NORD EASY SYSTEM). Капакът им се отваря с педал, след което автоматично се затваря. Въвеждането на новата система струва на варненци над 108 млн. лева. Очакването бе те да направят града по-чист, но се случи точно обратното. Старите кофи за смет бяха заменени от значително по-малък брой нови контейнери. Те често са разположени директно на пътното платно или на тротоара където ограничават движението на пешеходците. Малкият брой контейнери и набезите на ромите често водя до разхвърлянето на огромни количества отпадъци по улиците на града. капакът се отваря с педал, след което автоматично се затваря.

Във Варна са поставени над 200 нови контейнера, а до една година трябва в целия град да има само такива съдове. Всеки от тях е с датчик, който подава сигнал до оператора, когато над 70% от него се напълни с отпадъци. Изпразването на съдовете за смет е изцяло автоматизирано. Това става с новите камиони, които са с електронно оборудване и се обслужват от един човек.

От общината обещаха с въвеждането на новата система да изчезнат шумните камиони, но се случи точно обратното. Новата система за изхвърляне се оказа не по-малко шумна от старата, при която работници с оранжеви жилетки бутаха контейнерите. 

Автор на статията:
Слав Велев
варна роми боклуци контейнери Нови контейнери за смет варна NORD EASY SYSTEM
9 коментара
fallback
fallback