IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
10:30 | 4 май 2022
Обновен: 15:04 | 25 април 2024

Варна чака сезона и обещава: 5+5 (лв.) за чадъp и шезлонг – заковано!

Въпреки войната в Украйна градът очаква повече приходи от туризъ

По материала работи: Слав Велев
Варна чака сезона и обещава: 5+5 (лв.) за чадъp и шезлонг – заковано!

Снимка: Черно море/АРХИВ

Варна очаква повече приходи от туризъм за сезон 2022 въпреки войната в Украйна. Вероятно близо 300 хил. лева повече от миналия сезон ще влязат в хазната на града от туристически такси - това прогнозират от ресорната общинска дирекция. Причина за оптимизма са многото украински граждани, временно настанени в града, както и отпадането на COVID ограниченията Близо 3 млн. лева са очакваните приходи от туристически такси за настъпващото лято. Това обаче са разчети, правени преди няколко месеца, уточняват от общинската администрация. На друго мнение са хотелиери и ресторантьори в региона, които съобщават за откази от ранни резервации. Вече е в ход подготовката на варненските плажове за сезона. Всички централни не предвиждат промяна в цените на сянката, категорични са от фирмата концесионер. Според Андрей Василев 5 лева за чадър и 5 лв. за шезлонг ще струва плажният комфорт по цялата ивица. Плажовете вече са готови за първите туристи, сключени са договори за медицинско обслужване, предаде "24 часа".

50-годишнината от откриването на Варненското златно съкровище ще отбележи Морската столица тази година. Планирани са редица събития, включително изложба в парламента, с които да бъде отбелязана тази значима годишнина, заяви Соня Георгиева, шеф на дирекция “Туризъм”.

През 1972 г. случайно е открит халколитен некропол при прокопаване на канал в землището на Владиславово, близо до варненското пристанище. Той е датиран в края на V – началото на IV хилядолетие пр. Хр. Смята се, че находките представляват най-старото технологично обработено злато в Европа и в света. В наши дни мястото, където може да се види, е Археологическият музей в града. Преди 50 години на площ от около 7500 кв. метра са разкрити 294 гроба от халколита, някои от тях се оказват от изключително значение за нашата археология. Некрополът е проучван от археолога Иван Иванов в продължение на 15 години. Сред многото гробове се отличават някои с изобилие от златни предмети.

През 2009-а над 2000 обекта от златния Варненски халколитен некропол отлетяха под специална охрана за Ню Йорк. В изложбата “Изгубеният свят на Древна Европа” участваха и артефакти от Румъния и Молдова. Старините на 6 хиляди години представиха развитието на културата по тези земи. Американците видяха скелета на жреца вожд, погребан със злато, керамика и мед, така както са го открили археолозите. Сечива, предмети от мрамор и накити от мидени черупки разказват за живота на хората, живели в днешна Варна. Гастролът на Археологическия музей на Варна в Ню Йорк продължи 6 месеца.

Коментари

Фгхйуът ( преди 1 година )
Портних е хитър а не демократичен кмет Цяла България не е демокрация
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Фггххфсд ( преди 1 година )
Въстановявай бурдюрите те ни на паркинга където обръща 118 Владиславово общината е в нарушение че махна бурдюритеМахайте 118 от паркинга ни и въстановявайте бурдюрите Не се правете на слепи
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Жйккйх ( преди 1 година )
Премествайки 118 от паркинги ни Владиславово за постоянноШофьорите спират на паркинга ниОбщината не контролира нищо
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Жбнннн ( преди 1 година )
Портних е нагъл затова е в общината
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Гхйкккк ( преди 1 година )
Портних да оправи обръщача на 118 Владиславово за постоянно да не спира на паркинга ни
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна