IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
12:00 | 5 май 2022
Обновен: 12:17 | 18 април 2024

Oпределят носителите на награда „Варна” за 2022 на 9 май

За носител на голямата награда е предложен археологът Александър Минчев

По материала работи: Слав Велев
Oпределят носителите на награда „Варна” за 2022 на 9 май

Журито за присъждане на награда „Варна“ в областта на културата се събира, за да вземе окончателно решение за определяне на тазгодишните носители на отличието. Заседанието, което е открито за гражданите, ще се състои на 9 май 2022 г. от 10:00 часа  в зала „Пленарна“ на Община Варна.

Съгласно Статута на награда "Варна" 7-членното жури приема крайното решение с тайно гласуване и мнозинство от две трети гласове, като се съобразява с мнението на творческите сдружения, критиката, обществения отзвук и оценка. След това решението се утвърждава от Общинския съвет по предложение на ПК "Култура и духовно развитие".

За носител на голямата награда „Варна“ за култура е предложен Александър Минчев, дългогодишен изследовател-археолог, автор на монографии и статии, сценарист и водещ на научно-популярни филми за историята на града.

В раздел „Литература“ са номинирани екипът на Държавен архив – Варна, Иван Кьосев, Иван Иванов – Доброгледски и Донка Стоянова – Белла Донна. Номинациите в раздел „Изобразително изкуство“ са за Цветан Кръстев и екипа на галерия „Арт Маркони“.

В раздел „Театър“ за награда „Варна“ са предложени екипите на Драматичния и на Кукления театър и актьорът Стоян Радев. Държавната опера – Варна получава признанието в раздел „Опера“. Даниела Георгиева и арх. Владимир Попов са номинирани съответно в категориите „Кино“ и „Архитектура“. В раздел „Журналистика“ предложенията са за фотожурналистите Красимир Делчев и Яков Шустов, както и за екипа на Регионален телевизионен център – Варна.

В разделите „Музика“ и „Танц“ тази година няма номинации.

По традиция отличията се връчват в навечерието на 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост.

Коментари

Новини Варна