IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
15:15 | 17 май 2022
Обновен: 10:33 | 25 юни 2022

Варненските съветници одобриха отново върнатите от областния решения

Общината тегли зае от 95 млн. лева и продава имоти

По материала работи: Слав Велев
Варненските съветници одобриха отново върнатите от областния решения

Варненският общински съвет повторно одобри тегленето на заем в размер на 95 млн. лева за инфраструктурни проекти и продажбата на над 140 дка общински имоти. До прегласуването се стигна, след като решенията от предишната сесия бяха върнати от областния управител Благомир Коцев.

С 33 гласа „за” и 13 „против” решението за поемане на дългосрочен дълг беше прието отново. След гласуването кметът на Варна Иван Портних определи връщането на това решение като целенасочена партийна атака на „Продължаваме промяната" за зануляване развитието на Варна.

„В условията на икономическа криза, инфлация и сложна международна обстановка възможностите ни за противодействие са ограничени.  Въпреки това запазихме размера на местните данъци, увеличихме средства за социални дейности, образование, здравеопазване, спорт. Не получаваме никаква помощ от държавата, няма да получим изравнителна субсидия, няма отворени национални програми, въпреки че вече година и половина сме в новия програмен период. Това правителство не успя да отвори нито една програма. Заради безпрецедентното забавяне на национални бюджет се забави приемането на бюджета на Варна. Беше анонсирана актуализация на държавния бюджет и на този фон в средата на годината сме с блокиран бюджет, заслугата за което е на областния управител от „Продължаваме промяната”.  Заложници сме на политически шарлатани, които са готови за заложат бъдещето на града за користни цели. За 5 месеца правителството изтегли 2 млрд. лева заеми, които никой не може да каже за какво, а нашите кредите са ясно разписани за какво са. На фона на това разхищение и на тежката задлъжнялост, в която влиза държавата, връщането на бюджета на Варна от Областният управител е наглост и гьонсуратлък. Очаквах Коцев да дойде тук и лично да обясни мотивите си, заради които връща това решение. ще се погрижим да получи подписките на стотиците граждани, които искат да бъдат реализирани заложените проекти”, заяви Портних, цитиран от Дарик Варна.

Срещу поемането на дълга се обявиха от групите на „Възраждане” и „Демократична България”. Според тях това ще доведе до увеличаване на данъците в следващите години.

Само Общинският съвет е компетентен да вземе решение за увеличаване на данъците, припомни председателят му Тодор Балабанов. Станислав Иванов от ГЕРБ коментира, че опозицията повтаря опорните точки на областния управител.

Съветниците от „Демократична България” и „Възраждане” се обявиха и срещу продажбата на общински имоти.

„Голяма част от терените са зелени площи, не са съобразени с Общия устройствен план и с комуникационните възможности при бъдещо застрояване. Община Варна не желае да отреди част от терените за паркинги”, мотивира се Мария Ангелова от „Демократична България”.

„Продажбата на имоти превръща Община Варна в лош стопанин на собствените активи. Част от терените могат да генерират приходи. Недопустимо е да се продават зелени площи до ледената пързалка в район „Младост”. Варна има крещяща нужда от паркинги и спокойно могат да се изградят такива на два от терените до кръговото кръстовище на „Гранд мол” и в близост до „Мол Варна”, където сега се паркира в калта. Във Варна има само 12 ясли, които са изключително малко за град като Варна”, добави Юлиян Губатов „Възраждане”.

Шефът на дирекция „Общинска собственост, икономика и стопански дейности“ Петко Бойновски увери, че сред предвидените за продажба имот няма терени, които са отредени за зелени площи.

„Ако дадено парче е изникнала трева не значи, че това е зелена площ”, коментира Станислав Иванов от ГЕРБ.  

В началото на общинската сесия от групата на „Възраждане” прочетоха декларация срещу концесията на Пристанище Варна. Подобни намерения декларираха неотдавна от местната структура на „Продължаваме промяната”.

С42 „за“ Общинският съвет гласува дяловете от капитала на „Специализираната болница по очни болести за активно лечение“ (СБОБАЛ) да бъдат прехвърлени безвъзмездно чрез дарение на МУ “Проф. д-р Параскев Стоянов“.

Лечебното заведение през 2019 г. премина под управлението на висшето училище, но остана общинска собственост. Оттогава дружеството беше стабилизирано, престана да трупа загуби и е в добро финансово състояние. Най-големият проблем пред болницата в момента е лошата материална база.

Университетът предложи да обнови изцяло сградата на болницата, но за да направи инвестиции, е необходимо да притежава собственост върху дружествените дялове в капитала на Очна болница.

Друго свързано с лечебното заведение решение, което съветниците взеха, бе да се увеличи капиталът на болницата с 448 300 лева. Средствата представляват стойността на целева субсидия за погасяване на просрочени задължения на СБОБАЛ към 24 октомври 2019 г.

Общинският съвет одобри и отпускането на 260 000 лв. на Двореца на културата и спорта за спешен ремонт на трафопост, собственост на общинското търговско дружество. Изграденото преди 35 г. съоръжение е в критично състояние и съществува голяма опасност комплексът да остане без захранване за дълго време.

Коментари

Новини Варна