Варна 15°
fallback
Новини Варна
15:15 | 21 май 2022
Обновен: 18:45 | 28 април 2024

Портних: Държавата саботира развитието на Варна

Ако Коцев обжалва в съда, много инфраструктурни обекти ще бъдат замразени, жалва се кметът

По материала работи: Слав Велев

„С лека ръка и с йезуитски аргументи се саботира развитието на града“. Това каза в предаването на Радио Варна „Позиция“ с Валери Великов кметът на Община Варна Иван Портних, визирайки връщането на част от проекта за бюджет на общината за 2022 г. от областния управител Благомир Коцев. Градоначалникът подчерта, че, по закон, областният управител има право да връща решенията на местния парламент само по законосъобразност, но не и по целесъобразност.

Припомняме, че Благомир Коцев върна две докладни записки, които касаят тегленето на нов заем от 80 милиона лева и продажбата на 140 декара общински терени. На сесия във вторник общинските съветници прегласуваха двата текста, но от „Демократична България“ заявиха, че ще поискат от областния управител да атакува в съда решението за продажбата на общински имота.

„Ако областният управител се обърне към съда, това означава, че множество инфраструктурни обекти, като новата сграда на Математическата гимназия и стадион „Спартак“ ще бъдат замразени. Същото се отнася и за рехабилитацията на уличната мрежа. Няма да можем да запълним нито една дупка до края на годината“, отбеляза Портних и допълни: „Много се надявам областният управител да не остави всички варненци заложници на едни политически шарлатани в София, които имат користни интереси“.

„Благодарение на доброто ни управление в годините назад, общината е изключително финансово стабилна. За пореден път Българската агенция за кредитен рейтинг съобщи, че кредитния рейтинг на община Варна е равен на националния, просто, защото по-закон, не може да бъде по-висок от националния“, заяви още Иван Портних.

„От ДБ твърдят, че, през последните години, общината била продала 1000 декара, с внушението, че по този начин способстваме презастрояването на града. Точно тези хора ли го казват?! По времето на Иван Костов „Златни пясъци“ беше приватизиран изцяло и беше реституирана земята в рамките на Морската градина, включително и ресторанта на областния управител, купен от баща му за 200 хиляди лева. От 2017 година до сега, в чертите на града, са продадени само два терена от по пет декара“, подчерта Портних.

„Областният управител не може да получи достъп до класифицирана информация, защото от 2014 година фирмите му са запорирани, по искане на „Дойче банк“ в Холандия. Морално и редно ли е да има фирми с финансови задължения и да управлява публични финанси?!“, заяви Иван Портних.

„От година и половина сме в новия програмен период и няма отворена нито една оперативна програма, по която общината да може да кандидатства. Дори и утре да ги договорират, кандидатстването и одобрето ще отнеме години“, коментира още кметът на Варна.

Автор на статията:
Слав Велев
варна Иван Портних кмет областен управител Благомир Коцев саботаж саботира
3 коментара
fallback
fallback