IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Новини Варна
15:30 | 31 май 2022
Обновен: 00:05 | 28 април 2024

Поредн ремонт на ремонта мести обучението на деца във Варна

Малчуганите от филиала на ЦДГ "Пушкин" отиват в основната сграда

По материала работи: Слав Велев
Поредн ремонт на ремонта мести обучението на деца във Варна

Снимка: Google maps

Пореден случай на ремонт на ремонта, извършен по поръчка на община Варна налага преместване обучението на деца от морската столица. Малчуганите от филиала на ЦДГ "А. С. Пушкин" на ул. "Княз Дондуков" 31 във Варна ще бъдат преместени в основната сграда в спешен порядък, заради ремонт на ремонта. Това се разбира след родителска среща на 26 май т.г., каза за Радио Варна Станислава Михайлова, родител на дете във филиала.

Заради това, на 1 юни родителите внасят протестна подписка до кмета, Общинския съвет и Инспектората по образование във Варна.

В нея те настояват да получат информация за плановете за преместване на двете детски групи от филиала към основната сграда. Според тях това се прави без "обективна документация за причините и оценка от независими страни - специалисти в областта на работа с паметници на културата и конструктивно изхабяване" на сградата.

Аргументите на родителите са, че се стига до "хабенето на обществени средства във вече реализирани ремонти през учебната 2021/2022г., вкл. ремонт на покрив, на двор, на тоалетни, музикална стая и на стаите на децата за целодневна грижа (целия първи етаж), включваща окачен таван, след констатациите на длъжностно лице  от Община Варна".

"Ремонтът започна в края на януари. Паралелно с него течеше и обследване от архитект. В заключението от обследването не пише, че сградата е опасна и децата трябва да се изведат веднага. Три месеца след това обаче се оказва, че това трябва да се направи в рамките на едва няколко дни", коментират още родителите.

До 26 май те са били известени само за обичайното лятно затваряне на градината, когато децата обичайно са в сборни групи.

Родителите настояват още и за независимо обследване на сградата и сформиране на работна група съставена от експерти на община Варна, Камарата на строителите в България, Камарата на архитектите, Камарата на инженерите в инвестирането.

Тъй като през октомври 2023 г., изтича договорът между общината и детската градина за стопанисване на сградата на филиала, родителите настояват също и за писмено потвърждение, че сградата ще продължи да се ползва като детска градина.

До пандемията, във филиала на градината имаше три възрастови групи, понастоящем са две - предучилищните трета и четвърта. Децата от последната обаче приключват обучението си и де факто напускат, пояснява още Станислава Михайлова.

Последният срок, който е даден за преместването на децата е най-късно до 10 юни - краят на следващата седмица. Според родителите не става ясно защо това се налага, тъй като дори гаранцията за извършения през зимата ремонт изтича през месец юли.

Целия разговор със Станислава Михайлова може да чуете ТУК

Коментари

Новини Варна