IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новини Варна
12:00 | 8 юни 2022
Обновен: 20:01 | 17 април 2024

Апелативен съд – Варна прати в Хасково ареста на обвиняем за контрабанда на над 9 кг хероин от Турция

Марио М. е част разследване на сектора за Борба с организираната престъпност срещу четирима души

По материала работи: Слав Велев
Апелативен съд – Варна прати в Хасково ареста на обвиняем за контрабанда на над 9 кг хероин от Турция

Варненският апелативен съд прекрати съдебното производство по мярката за неотклонение на обвиняем за контрабанда и държане с цел разпространение на над 9 кг хероин. Въззивната инстанция отмени определението на Варненския окръжен съд, с което е отхвърлена молбата на защитата на Марио М. за по-лека мярка. Съдът постанови искането да бъде изпратено на Окръжен съд – Хасково, който е компетентният орган за разглеждането му.

Пресслужбата на Апелативния съд припомня, че разследването на сектора за Борба с организираната престъпност е започнало срещу четирима души за това, че в съучастие пренесли през границата и държали с цел разпространение значително количество хероин. На 11 февруари на магистрала Тракия в района на Ихтиман в тайник в автомобил били открити 9,433 кг наркотик. Хероинът бил внесен от Турция през ГКПП „Капитан Андреево“ и бил предназначен за разпространение в София и Варна.

Основният въпрос, който защитниците на Марио М. поставиха и пред настоящата инстанция, е за подсъдността. Според тях, деянията не трябва да се разследват във Варна, тъй като не са от териториалната компетентност на варненските разследващи и съдебни органи. Държането на наркотичните вещества, ако бъде доказано, е на територията на Софийската окръжна прокуратура, а контрабандата през граничния пункт – на Хасковската. По съществото на настоящото производство, адвокатите считат, че дори да се приеме, че клиентът им е съпричастен към престъпленията, няма опасност нито да се укрие, нито да извърши престъпление.

Представителят на Апелативната прокуратура изтъкна особената организацията на престъпната деятелност и международният й елемент. Прокурорът подчерта количеството иззет наркотик, който според последната експертна справка е на стойност близо 1 млн. лв. И двете престъпления, за които е повдигнато обвинение са тежки, и обосновават задържане под стража.

Апелативен съд – Варна прецени, че не е компетентен да се произнесе по това производство. Некомпетентен е бил и Окръжен съд – Варна, поради което определението му, отхвърлящо молбата за изменение на мярката за неотклонение, е незаконосъобразно. Разследваните деяния не са подсъдни на тези две съдилища. По първото предявено обвинение - контрабанда през ГКПП „Капитан Андреево“ – престъплението е извършено в съдебния район на Окръжен съд - Хасково. А по второто – държане с цел разпространение - няма доказателства наркотичните вещества да са държани на територията на варненския съдебен район. Затова Апелативен съд – Варна заключи, че компетентен за разглеждане на делото е Хасковският окръжен съд, тъй като  по-тежкото престъпление е подсъдно на него. Ето защо молбата за изменение на мярката за неотклонение на обвиняемия Марио М. ще бъде изпратена на този орган на съдебната власт.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.
 

Коментари

Новини Варна