IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
11:30 | 23 юни 2022
Обновен: 13:17 | 17 април 2024

Близо 1/5 от населението във Варненско живее в бедност

505.75 лв. месечно на човек е линията на бедност в областта през 2021

По материала работи: Слав Велев
Близо 1/5 от населението във Варненско живее в бедност

Оценка на бедността през 2021 г. линията на бедност в област Варна e 505.75 лв. средномесечно на лице от домакинство, при 504.33 лв. за страната, съобщават от НСИ, бюро Североизток. При този размер на линията под прага на бедност за област Варна са били 17.3% от населението на областта, при 22.1% от населението на страната. Относителният дял на жените, живеещи в риск от бедност, е по-голям с 4.2 процентни пункта спрямо относителния дял на мъжете, съответно 19.4 и 15.2%. В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност в област Варна нараства с 5.4%, а относителният дял на бедното население намалява с 6.7 процентни пункта.

Същевременно системата за социална защита има съществено значение за редуциране на бедността. Данните за 2021 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки), равнището на бедност се повишава от 17.3% до 27.9%, или с 10.6 процентни пункта. Съответно при изключване на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедност нараства до 38.5%, или с 21.2 процентни пункта. Материални и социални лишения на домакинствата В общите показатели за оценка на бедността са включени и субективни индикатори, свързани с материални лишения. Те показват субективната оценка и личните нагласи на лицата и домакинствата относно възможностите за задоволяване на отделни нужди и потребности. За оценка на материалните лишения на домакинствата се използват девет въпроса, свързани с потреблението на конкретни стоки и услуги. От 2021 г. се включва нов показател за тежки материални и социални лишения, който показва липсата на необходими и желани предмети за водене на достоен живот. Изчислява се като дял на лицата от населението, които не могат да си позволят 7 от 13 показателя - 6 на индивидуално ниво и 7 на ниво домакинство.

Най-голям брой лица в област Варна изпитват ограничения по отношение на почивката извън дома (54.8%), подмяната на остаряла мебелировка (46.5%), както и по отношение на възможностите да посрещнат неочаквани разходи (за неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др.) със собствени средства (35.6%). Успоредно с това 23.7% от лицата не могат да си позволят потребление на месо, пиле или риба (или вегетарианския им еквивалент) всеки втори ден, 23.5% изпитват ограничения при отоплението на жилището си, а 21.4% от лицата в домакинствата изпитват затруднения при плащането навреме на разходите, свързани с жилището. През 2021 г. 23.1% от населението в област Варна живее в тежки материални и социални лишения (ограничения в 7 от 13 показателя).

Домакинства на безработни или с нисък интензитет на икономическа активност За безработни домакинства в изследването се считат домакинствата, чиито членове не са били заети през последните четири седмици, т.е. всички членове на домакинството на 16 и повече навършени години са били или безработни, или неактивни. До 2020 г. показателят се изчисляваше за лица на възраст от 18 до 59 години, а от 2021 г. той включва лица на възраст от 18 до 64 години. Ниската икономическа активност за домакинството се изчислява като съотношението между броя месеци, в които всеки член от домакинството във възрастовата група 18 - 64 години е бил работещ през предходната година (реално отработени месеци), към общия брой месеци, които теоретично би могъл да отработи същият член на домакинството при пълна заетост. За лицата, които декларират, че работят на непълно работно време, броят на месеците се преизчислява към пълно работно време въз основа на отработените часове. Лицата, живеещи в домакинства с нисък интензитет на икономическа активност, се дефинират като лица от възрастовата група 0 - 64 години, живеещи в домакинство, където възрастните (18 - 64-годишните с изключение на учащите от възрастовата група 18 - 24 години) работят под 20% от техния потенциал през референтната година.

През 2021 г. в област Варна в домакинства с нисък интензитет на икономическа активност живеят 13.9 хил. лица на възраст 18 - 64 години, или 4.9% от населението (при 7.7% за страната). Спрямо 2020 г. относителният им дял намалява с 2.6 процентни пункта. Комбиниран индикатор Във връзка с поставените цели по ключови области в стратегията „Европа 2030” от изследването на доходите и условията на живот (EU-SILC) се изчислява комбиниран показател за регулярен мониторинг на напредъка на страните при изпълнение на националните подцели. Показателят включва лица, живеещи в риск от бедност, с материални и социални лишения и в домакинства на безработни или с нисък интензитет на икономическа активност. Комбинирането на трите показателя показва, че през 2021 г. 33.2% от населението в област Варна, или 156.1 хил. лица, са били в риск от бедност и социално изключване. Стойността на показателя намалява с 2.1 процентни пункта спрямо 2020 г. по-значително при мъжете - с 2.9 процентни пункта, в сравнение с жените - 1.4 процентни пункта. Материални лишения при децата В изследването „Статистика на доходите и условията на живот“ от 2013 г. се събират данни за материалните лишения на децата в домакинството (на възраст между 1 и 15 години). През 2021 г. относителният дял на децата с материални лишения (лишени от поне един от 13 показателя) е 32.7%, а за 0.3% от децата нито една потребност не може да бъде удовлетворена поради финансови причини.

Индикаторите за бедност и социално включване са част от общите показатели на Европейската общност за проследяване на напредъка на страните в борбата с бедността и социалната изолация. Основен източник на статистически данни за пресмятане на индикаторите е ежегодно провежданото наблюдение „Статистика на доходите и условията на живот (SILC)“. Получените данни позволяват изследване на бедността както на национално, така и на регионално ниво, като при изчисляване на линията на бедност за всяка област е приложен същият метод както при линията на бедност на национално ниво - 60% от средния общ разполагаем нетен доход на домакинствата в областта.

Коментари

Новини Варна