IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
16:55 | 18 юли 2022
Обновен: 15:45 | 26 април 2024

Увеличават се пожарите в сухи треви и отпадъци във Варненско

Най-честата причина е човешка небрежност

По материала работи: Слав Велев
Увеличават се пожарите в сухи треви и отпадъци във Варненско

Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" във Варнa/Снимка: Черно море/АРХИВ

Значително се е увеличил броят на пожарите във Варненско от началото на летния сезон. Това каза за Радио Варна главен инспектор Антон Ангелов, началник на сектор "Превантивна и контролна дейност" в Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" във Варна. 

"Най-много са пожарите в сухи треви и отпадъци. Една от най-честите причини е небрежност при паленето на огън на открито", коментира главен инспектор Ангелов.

Той припомни, че е забранено паленето на огън на разстояние до 100 метра от горските територии. Забранено е и хвърлянето на цигарени фасове. При подобни провинения, глобите започват от 200 лева за физически лица и от 500 лева за фирми и юридически лица.

"Спирането на автомобили в близост до посеви или преминаване на пряко през стърнище, създава сериозна опасност за възникването на пожар", предупреди още главен инспектор Антон Ангелов.

Той призова собствениците на заведения и места за настаняване да проверят изправността на всички системи за безопасност и пожарогасителите.

Въпреки зачестилите пожари, главен инспектор Ангелов смята, че противопожарната култура на населението се е повишила.

Чуйте разговора на Иван Барбов с главен инспектор Антон Ангелов ТУК

Коментари

Новини Варна