IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
10:00 | 21 юли 2022
Обновен: 19:07 | 19 април 2024

Варненската полиция напомня правилата за пожарна безопасност в земеделските земи

Инцидентите в областта това лято са се увеличили многократно

По материала работи: Слав Велев
Варненската полиция напомня правилата за пожарна безопасност в земеделските земи

Във връзка с възникнали пожари в житните масиви, РДПБЗН – Варна напомня за правилата и нормите за пожарната безопасност при извършване на дейности в земеделските земи регламентирани в Наредба № 8121з-968 от 10 декември 2014 г.

По долу са изброени част от тях:

-  Не се допуска паленето на открит огън, тютюнопушенето и паркирането на моторни превозни средства в площите с посеви и на разстояние, по-малко от 50 метра до тях, от настъпването на восъчна зрялост до окончателното прибиране на реколтата и изораване на стърнищата;

- В земеделските земи и извън тях (слогове и крайпътни ивици) не се разрешава:

1. паленето на стърнища и други растителни остатъци;

2. използването на открити огнеизточници;

- При започване на жътвата се предвижда противопожарни ивици, широки не по-малко от 6 м за отделяне на площите, засети с житни култури, от:

1. горски насаждения, сметища, пчелини, гробищни паркове и др.;

2. автомобилни пътища от републиканската и общинската пътна мрежа;

3. от огради на газоразпределителни и катодни станции, кранови възли и съоръжения на магистралните газопроводи, петролопроводи, газостанции, бензиностанции и други обекти.

4. стълбове, мачтови трафопостове и др. на въздушните електропроводи.

- Юридическите лица, стопанисващи републикански, общински и частни пътища, преминаващи през и/или покрай житни посеви, осигуряват механично отстраняване на сухите треви и храсти, горими предмети и материали в сервитута на пътя.

- Органите, стопанисващи железопътните трасета, преминаващи през и/или покрай житни площи, осигуряват поддържането на сервитута на трасето чисто от горими материали чрез почистване на тревната и храстовидната растителност, паднала дървесна маса, включително и баластовата призма и банкета.

- Физическите и юридическите лица, преминаващи покрай неожънати площи, са длъжни да спазват правилата и нормите за пожарна безопасност и с действията си да не предизвикват възникването на пожари.

Неизпълнението на изискванията на Наредбата се наказва с глоба от 200 до 2000 лв. за физическите лица от 500 до 5000 лв. за юридически лица и еднолични търговци.

 

Коментари

Новини Варна