Варна 13°
fallback
Новини Варна
14:45 | 29 юли 2022
Обновен: 22:43 | 28 април 2024

Екоинспекцията проверява сигнал за разорана дюна на Аспаруховия плаж

Тракторът орал на 20 м от находището на Персийска поветица в района

По материала работи: Слав Велев

Снимка: Николай Танчев

Проверка на сигнал за разорана с трактор дюна на Аспарухов плаж е извършена от РИОСВ - Варна през изминалите дни, съобщиха от Екоинспекцията за Moreto.net.

Резултатите от инспекцията на този етап останаха неясни за медията ни, защото писменият отговор за тях първо трябва да получи одобрение от Министерството на околната среда и водите.

За случващото се на плажа в „Аспарухово" алармира във "Фейсбук" екоактивистът и активен граждански застъпник Николай Танчев.

„Първо плаж край кв. "Аспарухово" бе заличен в документи, съставени от местната общинска администрация, после друга част от плажната ивица там също изчезва мистериозно от кадастралните карти. Днес в района на единствената дюна на Варненския залив и място с биоразнообразие и защитени растителни видове бе орано с трактор. Целта е да се унищожи растителността заради спорадични местни прищявки (Най- дългата вечеря на плажа, Рок-скара и др. п. краткотрайни гъдели). А и още някое заведение със септична яма там - направо на пясъка. Загубата на биоразнообразието обаче е за всички ни, това е вреда за природата на Варна и България. Да, дори не всички да харесват или разбират нуждите на околната среда - въпросните "тръни" са защитени видове и растения със световно значение“, пише към 28 юли Танчев.

По думите му тракторът е орал на 20 метра от откритото през 2017 г. находище на Персийска поветица - изключително рядко растение, което е включено в Червената книга на България.

Автор на статията:
Слав Велев
варна Аспарухово плаж проверка сигнал багер РИСОВ Аспаруховия плаж дюна Персийска поветица
0 коментара
fallback
fallback