IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
10:30 | 30 юли 2022
Обновен: 16:54 | 16 април 2024

На изпроводяк: Промяната донесе нова защитена зона „Камчия“

Под защита ще са над 129 хиляди декара, от които 7500 декара са морски пространства

По материала работи: Слав Велев
На изпроводяк: Промяната донесе нова защитена зона „Камчия“

На изпроводяк правителството на четворната коалиция на Промяната обяви нова защитена зона „Камчия“ в България за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. Това  стана с заповед на министъра на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Под защита ще са над 129 хиляди декара, от които 7500 декара са морски пространства. Територията на Зона „Камчия“ е в землищата на села в общините Аврен и Долни Чифлик. Обявяването на режимите на защитената зона се прави заради започналата наказателна процедура срещу България заради неизпълнение на задълженията й по директивата за местообитанията.

"Най-скандалните заменки у нас са тези в района на „Камчийски пясъци”. Всички институции носят отговорност за тези заменки. Обект на тези сделки са дюни, върху които е забранено да се строи: "Заменките бяха подготвени от правителството на Сакскобургготски, практически бяха извършени от кабинета Станишев и то в пълно единомислие между всички институции, включително и Върховния административен съд и главният прокурор", каза за Радио Варна заместник-министърът на околната среда и водите в оставка Тома Белев

„Камчийски пясъци е най-големият дюнен комплекс в България и е срамно, че нямаше кой да се грижи за него“, посочи Белев.

Коментари

Новини Варна