IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новини Варна
12:45 | 30 юли 2022
Обновен: 12:36 | 25 април 2024

Опасна сграда в центъра на Варна е заплаха за минувачите (ВИДЕО)

Имотът е частен и с много съсобственици

По материала работи: Слав Велев
Опасна сграда в центъра на Варна е заплаха за минувачите (ВИДЕО)

Кадър: БНТ

Стара, полусрутена къща в центъра на Варна, която горя само преди месец, крие опасност за преминаващите край нея. В района, а и в рушащата се сграда, макар частично обезопасена, често играят деца. Мястото се използва и за изхвърляне на всякакъв вид отпадъци.

Сградата се намира в центъра на Варна, руши се от години и е само на 15 метра от Кукления театър, посещаван от много деца и родители. До останките от къщата, горяла няколко пъти, има нападали тухли, мазилка, греди и какво ли още не, предаде БНТ.

"Тук всяка събота и неделя идват по 100-200 деца, през деня играят. Преди няколко дни видях няколко деца, които да се катерят по тези тухли и да си играят там. За мен това е много опасно, там стърчат остри неща, стърчат пирони.", казва Вера Стойкова, директор на Държавен куклен театър - Варна.

Рушащата се сграда е близо до малък площад, откъдето минават много хора. Макар че има заграждения, част от нея остава достъпна.

"Определено смятам, че е опасна. Виждал съм предмети да падат от вятър.", казва Йордан Димитров.

"Тук се събират всякакви хора със съмнителен произход. Говорим за клошари, хора наркомани. Това нещо се руши от години.", разказва Красимир Добрев.

"Трябва да има някакъв контрол, за да не се допускат деца и хора там.", смята Изат Алкарали.

Сградата е частна и с много съсобственици. От Район „Одесос" са им дали указания да обезопасят терена и да разчиститя отломките.

"Видяхме в един момент, че само е премахната тази част от сградата, която беше опасната и нищо друго не се предприема.", посочва арх. Любомир Петров, гл. експерт в Район „Одесос".

Обезопасяването на терена ще е за сметка на Община Варна, която пък ще си търси средствата от собствениците на сградата. Те са предупредени още, че комисия ще обследва опасната сграда, ако те не предприемат необходимите действия за премахването ѝ.

"Ако ли не на 12-ти август ще бъдем тук и ще обявим сградата за самосрутваща, каквато е и ще наредим на собствениците да я премахнат.", казва арх. Любомир Петров, гл. експерт в Район „Одесос".

Процедурата обаче е дълга и подлежи на обжалване, обясниха от Район „Одесос".

След намесата на екипа ни, сградата беше обезопасена. Надеждата е все пак през октомври този пейзаж да не е част от атмосферата на Международния куклен фестивал „Златният делфин".

Вижте повече във ВИДЕОТО

Коментари

Новини Варна