IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
13:30 | 3 август 2022
Обновен: 18:07 | 23 април 2024

Варненски депутати искат: Броене на отрязъците от машинния вот

Надяваме се този път президентът да прояви разум и да гарантира честни избори, заяви Красен Кралев

По материала работи: Слав Велев
Варненски депутати искат: Броене на отрязъците от машинния вот

Снимка: Пресцентър ГЕРБ

Надяваме се този път президентът Румен Радев да прояви разум и мъдрост и да гарантира честни избори. Това заявиха във Варна депутатите от ГЕРБ Красен Кралев, Бранимир Балачев и Павел Христов. „Дълбоко вярвам, че преди 1 година машинният вот беше манипулиран. Изборите бяха откраднати, извършен беше държавен преврат с фалшифициране и подмяна на изборните резултати. Видя се, че с кражба на вот не става нищо добро – излъчва се порочно управление, във властта влизат случайници, които се упражняват на гърба на народа. Затова апелът ни към президента Радев е да положи максимални усилия за гарантиране на честността на изборите“, каза Кралев.

По думите му ГЕРБ ще настоява за броене на отрязъците от машинния вот. „Преди изборите ще поискаме и щателна проверка на софтуера на машините от службата по метрология и стандартизация“, допълни Балачев, цитиран от "Труд".

Тримата депутати посочиха, че и на предстоящите през октомври предсрочни парламентарни избори няма да бъде гарантирано конституционното право на вот на хиляди българи, които се страхуват да боравят с техниката. „Социолози и политолози вадят различни данни за тази щета, смятаме, че на последните избори от това право бяха лишени близо 200 000 българи“, посочи Кралев. Той припомни, че коалиция ГЕРБ-СДС е направила много опити да върне смесеното гласуване, но за съжаление те не са се увенчали с успех.

Коментари

Новини Варна