IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
16:00 | 9 август 2022
Обновен: 04:54 | 24 април 2024

Апелативният съд потвърди ареста на руснака, който изгори паспорта си

Алексей е издирван в родината си за укриване на данъци, той твърди, че е го преследват по политически причини

По материала работи: Слав Велев
Апелативният съд потвърди ареста на руснака, който изгори паспорта си

Алексей Алчин запалва руския си паспорт в деня на атаката над Украйна

Варненският апелативен съд потвърди определение на Варненския окръжен съд от 2. август, с което руски гражданин, издирван от родината си за укриване на данъци, е задържан под стража. Макар че вчера първата инстанция се произнесе по същество за екстрадицията му, производството по определяне на мярката му за неотклонение е инициирано преди това, с жалба срещу предходния съдебен акт на Окръжния съд. Освен това, решението за екстрадиция не е окончателно и подлежи на обжалване.

В същото време пред сградата на съдебната палата в морската столица протестираха активисти на ДБ и съпругата на обвиняемия руски гражданин.

Пресслужбата припомня, че 46-годишният Алексей А. е издирван по обвинение в укриване на данъци в големи размери. В резултат на деянието са били нанесени вреди на руската държавна хазна за над 282,5 млн. рубли. Според властите в родината му, мъжът се е укрил, което е наложило международно издирване чрез Интерпол. При предходно произнасяне Варненският апелативен съд му определи временна мярка за неотклонение „домашен арест“. В рамките на 40-дневния срок молещата държава е изпратила нужните документи по искането за екстрадиция. Това е дало основание на Окръжната прокуратура да поиска постоянен арест. Искането е уважено от Окръжния съд на 2 август и именно това определение се обжалва.

В съдебното заседание адвокатът призна, че производството е лишено от съдържание, тъй като с вчерашното си решение първата инстанция допусна екстрадицията на руския гражданин и потвърди задържането му под стража. Представителят на Апелативната прокуратура се съгласи с тази позиция.

Варненският апелативен съд взе предвид, че делото е претърпяло развитие пред първата инстанция и тя е постановила решение за предаване на Алексей А. на искащата го държава. Произнасянето е обвързано с разпоредбата на Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест, че във всички случаи на решение, с което допуска екстрадицията, съдът взема мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на исканото лице до фактическото му предаване. Макар и формално от гледна точка на закона, е необходимо въззивната инстанция да се произнесе по поставеното от защитата искане за преразглеждане на взетата на 2. август мярка. Съдебният състав прецени, че атакуваното определение е подробно и добре аргументирано, и сподели  всички основания в него. И тази инстанция е категорична, че никъде в материалите по делото няма данни за риск от евентуално преследване на исканото лице по политически причини или от изтезания и нехуманно отношение. Деянието, за което Алексей А. е обвинен, е извършено през 2015 г., а издирването му е започнало през 2018 г. Няма доказателства по делото, които да правят връзка между лицето и настоящата политическа ситуация.

Целта на мярката за неотклонение е да предотврати опасността от бягство и укриване, и да обезпечи присъствие на лицето в същинското производство по екстрадиция и евентуалното му предаване. Тази опасност и евентуалното осуетяване на предаването при евентуално окончателно решение за екстрадиция, се предполага от факта, че лицето е чужд гражданин, пребивава в държава, различна от тази, в която се води наказателното производство за тежко икономическо престъпление. При предходното произнасяне, Варненският апелативен съд е взел предвид мобилността на руския гражданин и многократното напускане на страната. Рискът от бягство се увеличава с оглед вчерашното решение на Варненския окръжен съд за екстрадирането му, което не е окончателно и подлежи на въззивен контрол.

С тези аргументи Апелативен съд – Варна потвърди законността на най-тежката мярка за неотклонение спрямо издирвания от руските съдебни власти Алексей А. Определението е окончателно.

Коментари

Новини Варна