IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Новини Варна
17:00 | 8 август 2022
Обновен: 14:14 | 23 май 2024

Екстрадират от Варна руснак, той твърди, че е жертва на политическо преследване

Зам.-генералният прокурор на Руската федерация Пьотр Городов гарантира, че Алексей няма да бъде подлаган на мъчения

По материала работи: Слав Велев
Екстрадират от Варна руснак, той твърди, че е жертва на политическо преследване

Варненският Окръжен съд допусна екстрадицията на 46-годишния руски гражданин Алексей А., който се издирва от властите в родината си. Там е разследван за укриване на данъчни задължения в особено големи размери. Обвинен е, че като директор на дружество се е сдобил с данните за банкови сметки на фиктивни фирми. Разследван е за сключване на договори, подписване на документи с невярно съдържание и финансови преводи. В резултат на престъпната дейност били нанесени вреди на държавната хазна на Руската федерация за над 282,5 млн. рубли. Руските власти смятат, че след извършване на престъплението лицето се е отклонило от правосъдието и се е укрило, което е наложило обявяването му за международно издирване чрез Интерпол.

Едно от задължителните условия за допускане на екстрадиция е наличието на двойна наказуемост. Това означава деянието, за което се иска предаване на едно лице, да съставлява престъпление и по българския НК и по закона на молещата държава, и за него да се предвижда наказание „лишаване от свобода“ за не по-малко от една година или друго по-тежко наказание.

Според руския Наказателния кодекс, максималното предвидено наказание за деянието, в което е обвинено лицето е „лишаване от свобода" за срок от 6 години. Престъплението за което се издирва Алексей А. е наказуемо и според българското законодателство.

Сроковете за давност за привличане на Алексей А. към наказателна отговорност не са изтекли, нито лицето е с имунитет, освобождаващ го от наказателно преследване.

Според Закона за екстрадицията, исканията за задържане и предаване на молещи държави се изследват от българския съд за наличие на двойна наказуемост. Нито държавата, нито българският съд могат да се намесват относно основателността на наказателното обвинение, заради които се иска предаването на едно лице в чужда държава. Изследването за двойна наказуемост не означава преценка на доказателствата на обвинението на чуждата държава, а само има ли съответност на наказателните закони на двете държави.

Съдът, разглеждащ искането за екстрадиция, е задължен да провери дали предаването на обвиняемото лице не цели преследване заради политически убеждения, расова принадлежност, вероизповедание или националност.

Алексей А. заяви, че не се отказва от принципа на особеността. Това означава, че лицето предадено от друга държава, може да бъде съдено в молещата държава само за престъплението, за което е било екстрадирано.

В изпратените до българските власти документи, заместник-генералният прокурор на Руската федерация Пьотр Городов, гарантира че искането за предаване на лицето няма за цел преследването му по политически мотиви, във връзка с политически възгледи, расова принадлежност, вероизповедание или националност. Руските власти уверяват, че на Алексей А. ще бъдат предоставени всички възможности за защита, в това чисто помощ от адвокати, както и че той няма да бъде подлаган на мъчения, жестоки, безчовечни и унижаващи достойнството видове третиране или наказания (чл. 7 и 14 от Международния пакт за граждански и политически права от 16.12.1966 г.).

Генералната прокуратура на Руската федерация е гарантирала, че в съответствие с член 14 от Европейската конвенция за екстрадиция, Алексей А. ще е подложен на наказателно преследване само за това престъпление, във връзка с което се иска неговото предаване, а в случай на произнасяне на съдебна присъда – след излежаване на наказанието или освобождаване от него, той може да напусне територията на Руската федерация. Съгласно Пакта за граждански и политически права от 16.12.1966 г. сътрудниците на Посолството на Република България в Руската федерация по всяко време ще могат да го посещават за целите на проверка относно спазването на гаранциите, изложени в настоящото запитване на молещата държава.

Адвокатите на чуждия гражданин изтъкнаха, че неговото предаване в Русия се иска във връзка с изразената от него политическа позиция. Те посочиха, че след задържането под стража през юни тази година в България, той е поискал от българските власти политическо убежище.

Представителят на прокуратурата подчерта, че подобно искане може да бъде ценено единствено, ако е подадено преди задържането на лицето във връзка с исканата екстрадиция.

Варненският окръжен съд изслушвайки становищата на страните и запознавайки се с материалите по делото прецени, че няма законови основания да бъде отказана екстрадицията на 46-годишния Алексей А. и той следва да бъде предаден на властите на Руската федерация. Потвърдена беше и наложената му най- тежка мярка за неотклонение „задържане под стража“ до предаването му на съответните компетентни власти на молещата държава. 

Определението на Окръжен съд – Варна подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Варна в 7-дневен срок.

Коментари

Новини Варна