IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
10:00 | 13 август 2022
Обновен: 12:25 | 20 април 2024

Спада острата заразна заболяемост във Варна

Регистрирани са 2 лица с ламблиоза

По материала работи: Слав Велев
Спада острата заразна заболяемост във Варна

Спада острата заразна заболeваемост във Варна през периода 05.08.2022 г. – 11.08.2022 г., съобщават от РЗИ. Броят на регистрираните чревни инфекции е 39 случая, срещу 60 от предходната седмица.

За тази седмица случаите са: 25 лица с ентероколит, 3 лица с колиентерит, 3 лица със салмонелоза, 7 лица с ротавирусен ентерит, 1 лице с вирусен хепатит. За сравнение за предходната седмица са регистрирани: 46 лица с ентероколит, 8 лица с колиентерит, 2 лица с дезинтерия, 1 лице със салмонелоза, 2 лица с ротавирусен ентерит и 1 лице йерсиниоза.

От въздушно - капковите инфекции /без грип и ОРЗ/ са регистрирани за тази седмица 20 лица, представени от 20 случаи на варицела. За сравнение през предходната седмица тези инфекции са 19, представени от 2 лица със скарлатина и 17 лица с варицела.

Броят на регистрираните остри респираторни заболявания (ОРЗ) е следният: през настоящата седмица са регистрирани 100 броя ОРЗ, срещу 202 случая от предходната седмица. Не са регистрирани усложнения. Регистрирани са 2 лица с ламблиоза* – паразитологични случаи.

Регистрирани са 8 лица ухапани от кърлеж, срещу 5 случая от предходната седмица.

Какво представлява ламблиозата?

Ламблиоза или жиардиаза е протозойна инфекция (заболяване, предизвикано от едноклетъчни организми), причинена от паразита Гиардия (Giardia), която засяга тънкото черво, след като човек влезе в контакт с него.

Паразитът Гиардия се среща по целия свят в повечето страни и континенти. Обикновено инфекцията е по-голям проблем в страни с лоши санитарни условия, като развиващите се страни, въпреки това човек може да се зарази с него почти навсякъде.

Как се разпространява ламблиозата?

Giardia intestinalis се разпространява чрез замърсена храна или вода. Паразитът съществува под две форми – вегетативна форма (трофозоит) и цистна форма, чрез която става предаването на заразата чрез поглъщане на замърсени с цисти ръце, повърхности, хранителни продукти, вода.

Трофозоитът има форма на сълза с размери от 9 до 21 микрометра, притежава 2 ядра, масивен двоен аксостил, прикрепителен диск и 4 двойки камшичета (чрез които се придвижва) и се открива свободно в тънките черва на заразоносителя. Докато цистите имат овална форма, размери от 8 до 12 микрометра, 4 ядра и дебела двойна обвивка и преживяват в околната среда, като се отделят с фекалиите на болните хора, като по този начин осъществяват разпространението на заболяването от човек на човек.

Въпреки че паразитите се нуждаят от гостоприемник - паразитоносител (друго живо същество), за да оцелеят, цистната форма на Giardia позволява на паразита да живее сам за продължителни периоди от време (остават жизнеспособни до 3 месеца).

Механични преносители на паразита са мухите и хлебарките. Всички хора са възприемчиви към инфекцията, но най-често заболяването протича безсимптомно и рядко с клинична симптоматика като дуоденит или ентерит. Въпреки това, дори и да няма симптоми, заразен човек може да разпространи инфекцията. Заразяването с Ламблия интестиналис става чрез:

Прием на вода от непречиетени водоизточници (като езера, потоци или плувни басейни);

Пътуване до страни с лоши санитарни практики;

Работа с малки деца (като в детски център);

Поглъщане на паразита след докосване на замърсена повърхност (като дръжка на вратата или играчка);

Необезопасен секс, особено анален секс, със заразен човек

За да причини инфекция Giardia може да бъде достатъчно поглъщането на най-малко 10 цисти. Ламблиазата засяга по-често деца и е сериозен проблем при пациенти с недохранване или имунокомпрметирани лица.

Животните също могат да се заразят с ламблиоза и да я разпространят сред други животни, но паразитът Гиардия (Giardia), който разболява хората, не е същият, който засяга животните. Затова е малко вероятно човек да бъде заразен от домашен любимец или диво животно.

Какви са симптомите на ламблиоза?

Гиардия обикновено причинява симптоми, засягащи храносмилателната система, като диария или стомашни спазми. Симптомите могат да варират при различните случаи от леко дразнещи или тежки. Някои хора нямат симптоми. Симптомите на Гиардия включват:

Диария (воднисти или мазни изпражнения);

Умора (чувство на прекомерна умора за дълго време);

Гадене;

Коремни болки;

Подуване на корема или газове;

Дехидратация, която може да накара човек да отслабне

Клиничната картина на ламблиозата може да се прояви чрез различни форми – чревна, жлъчно-чернодробна и алергична. Инфекцията се представя след инкубационен период от 5-8 дни с безапетитие, променен вкус, увеличено слюнкоотделяне, коликообразни болки в корема, диария, които преминават спонтанно. В някои случаи се появява недохранване. Симптомите могат да продължат от две до шест седмици.

Как се диагностицира ламблиозата?

Ламблиозата се диагностицира чрез изследване на изпражненията за паразита Giardia. Паразитът може да не бъде открит във всяка проба от изпражнения. Поради тази причина може да бъде необходимо изследването на повече от една проба, за да бъде потвърдена диагнозата.

При тежки симптоми може да бъде извършена горна ендоскопия – метод за изследване на горния отдел на стомашно-чревния тракт чрез ендоскоп (тънка, гъвкава тръба), като може също да бъде взета проба от чревното съдържимо за търсене на паразити.

Какво е лечението при ламблиоза?

Много хора с ламблиоза имат леки симптоми, които преминават от само себе си и не се нуждаят от лечение. При по-тежки симптоми на инфекцията се предписва антибиотик с антипаразитен ефект (антипротозойно лекарство), за да убие паразита. Лекарствата за Гиардия включват:

Метронидазол;

Тинидазол;

Нитазоксанид

Важно е да бъдат следвани инструкциите на лекаря и лекарствата да бъдат приемани така, както са предписани, за да бъде излекувана инфекцията напълно.

Коментари

Новини Варна