IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
11:00 | 16 август 2022
Обновен: 16:25 | 27 март 2024

Връчиха отличия на изявените варненци за 2022

Тази година призът „Почетен гражданин на Варна“ бе присъден на актьора Михаил Мутафов

По материала работи: Слав Велев
Връчиха отличия на изявените варненци за 2022

Актьорът Михаил Мутафов е тазгодишния „Почетен гражданин на Варна“/Снимки: Община Варна

Кметът на Варна Иван Портних и председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов връчиха отличията на изявени варненци на тържествена церемония в Летния театър. По традиция наградите се дават на празника на града - Свето Успение Богородично.

"Днес любимият ни град е пълен с усмивки, много емоции и младежки дух, защото Варна празнува. А Варна сме всички ние, които я носим в сърцата си. И тъй днес е празник, няма да говоря за кризите, през които преминаваме, нито за трудностите, които предстоят. Нека имаме сили, воля, вяра и кураж да продължим да работим за нашия град, заедно да утвърждаваме авторитета му като морски, културен и икономически център. Желая на всички здраве, щастие, спокойни дни", обърна се кметът към варненци и гостите на града.

Тази година призът „Почетен гражданин на Варна“ бе присъден на актьора Михаил Мутафов за забележителния му принос към театралното изкуство в града, за високото актьорското майсторство и открояващо се артистично присъствие на сцената.

75-годишният актьор работи в Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ от 1975 г. Досега е играл над 100 роли от българската и световната драматургия, има и над 40 участия в кинопродукции. Богатата му биография включва и редица награди, сред които „Варна“, „Аскеер“, „Златна роза“, „Икар“ за чест и достойнство.

С почетен знак „За заслуги към Варна” - златен беше удостоен Държавен куклен театър - Варна по повод 70-годишнината от основаването му и за заслуги към приобщаването на детската публика към сценичното изкуство. Призът получи директорът на кукления театър Вера Стойкова.

Същото отличие получи  и Регионален телевизионен център - Варна за принос в популяризирането и документирането на обществено-политическия, спортния и културния живот на Варна и във връзка с 50-годишнината му. Призът взе директорът на РТВЦ - Варна Мариета Бобева.

Златен почетен знак бе присъден и на Държавната опера-Варна във връзка с 75-годишния юбилей, за принос в развитието на оперното изкуство на града и за утвърждаването й като един от водещите оперни театри в България. На сцената отличието взе директорът на ТМПЦ Даниела Димова.

Със златни почетни знаци „За заслуги към Варна“ бяха отличени още музикантът Марко Добрев, бивш директор на Варненската филхармония, с големи заслуги към варненската музикална култура от 70-те години до днес, както и варненският спортист Иван Иванов за приноса му към развитието на варненския и националния спорт.

Почетен знак с лента на кмета пък получи Райчо Маринов - човекът, който през 1972 година откри при изкопни работи част от златното съкровище от Варненския халколитен некропол и го предостави на музейните работници. Отличието се присъжда по предложение на кмета Иван Портних по повод юбилейната 50 годишнина от откриването на най-старото обработено злато в света.

След официалната церемония в Летния театър бе проведен концерт с участието на фолклорен ансамбъл "Варна", Поли Николова, Георги Шопов, Петя Буюклиева и Георги Христов.

Коментари

Новини Варна