IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Избори 2022
12:45 | 1 септември 2022
Обновен: 04:05 | 27 април 2024

Кои са водачите на кандидат-депутатските листи от Варна

Близо 400 са мераклиите за 48-ото НС от Варненска област

По материала работи: Слав Велев
Кои са водачите на кандидат-депутатските листи от Варна

Колаж: Дарик

Близо 400 са кандидатите за депутати от Варненска област. За участие в изборите на 2 октомври се регистрираха 28 партии и коалиции, както и един независим кандидат, обобщава "Дарик".

На парламентарните избори миналата година „Продължаваме промяната” получи над 45 500 гласа, вкарвайки в парламента петима народни представители. Листата им отново се води от Даниел Лорер, който беше министър на иновациите и растежа в кабинета на Кирил Петков. След него са депутатите от 47-то Народно събрание Калоян Икономов, Антон Тонев и Снежана Апостолова. На пето място е бившият областен управител на Варна Благомир Коцев, а шести е Кирил Симеонов. В предишния парламент той беше варненски депутат от „Има такъв народ”, но напусна парламентарната група. 

Водач на листата на ГЕРБ-СДС е зам.-председателят на партията Даниел Митов. След него са спортният министър в кабинета „Борисов” Красен Кралев и досегашните депутати в предишните три парламента Павел Христов, Славена Точева и Бранимир Балачев. В предишния парламент ГЕРБ-СДС вкара четирима депутати от Варна, а за листата гласуваха близо 42 000 души.

Зам.-председателят на „Има такъв народ” Тошко Йорданов оглавява листите във Варна и Пловдив-област. На второ място в морския град отново е офицерът от резерва Александър Александров, който беше депутат в предишните три парламента. На трета позиция е Димо Хътов, който също е офицер от резерва. На последните парламентарни избори миналата есен „Има такъв народ” спечели два мандата във Варна. Партията беше трета политическа сила с близо 17 000 гласа. 

За водач БСП залага на Борислав Гуцанов, който в последното Народно събрание беше единственият варненски депутат на партията. Тогава за нейната листа гласуваха по-малко от 14 000 души. След Гуцанов са председателят на Градския съвет Павел Раличков и бившият кмет на Провадия Филчо Филев.

Лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов отново ще води кандидат-депутатската листа във Варна. В предишния парламент той беше единственият депутат на партията от морския град. След него са местните общински съветници Николай Костадинов и Юлиян Губатов. За „Възраждане” миналата есен гласуваха над 10 500 избиратели. 

Листата на „Демократична България” се оглавява от съпредседателя на коалицията и лидер на ДСБ ген. Атанас Атанасов. На второ място е Стела Николова, която със силен преференциален вот стана депутат в 45-то и 46-то Народно събрание. В последния парламент коалицията имаше само един депутат, а за листата гласуваха по-малко от 9 200 избиратели. 

Близо 2 000 гласа по-малко получи миналата есен листата на ДПС. Тя отново се води от Ерджан Ебатин, който има няколко поредни депутатски мандата. 

Листата „Български възход” се оглавява от зам.-областния управител Александър Николов. Той зае този пост в началото на февруари като предложение на „Има такъв народ”.

Бившият омбудсман Мая Манолова е водач на листата на „Изправи се България”, а тази на ВМРО се оглавява от съпредседателя на партията Искрен Веселинов. 

Единственият независим кандидат за депутат е собственикът на „Ретро музей“ Цветан Атанасов. 

Коментари

Новини Варна