IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
09:20 | 6 септември 2022
Обновен: 10:43 | 25 април 2024

Kаква е ролята на Варна за Съединението на България

По това време княз Александър Батенберг е в резиденция „Сандрово“

По материала работи: Слав Велев
Kаква е ролята на Варна за Съединението на България

Снимка: Военноморски музей - Варна

Днес отбелязваме 137 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Каква е ролята на Варна в случилото се през 1885 г., припомнят от Военноморския музей в града.

Съединението на Княжество България и Източна Румелия, извършено на 6 септември 1885 г. в Пловдив, слага край на изкуственото разделяне на българската държава, наложено от Берлинския договор от 1878 г.

Подготвено от Българския таен централен революционен комитет, то е осъществено чрез военно-революционна акция. Румелийското правителство и генерал-губернаторът Гаврил Кръстевич са свалени. Създадено е временното правителство под председателството на д-р Георги Странски, което тържествено обявява присъединяването на областта към Княжеството под скиптъра на българския княз.

По това време княз Александър Батенберг е в резиденция „Сандрово“ край Варна. На 6 септември сутринта той получава телеграма, подписана от временното правителство, в която му съобщават за провъзгласяване на Съединението и го молят да дойде незабавно в Пловдив и да поеме управлението.

Князът, който е очаквал Съединението да бъде обявено след средата на септември, е изненадан от събитията, но след двучасов размисъл решава да приеме народната воля.

Около 13 часа той пристига с файтон във Варна, следван от гвардейците от личната му охрана. Отправя се направо към телеграфо-пощенската станция, която тогава се помещава на втория етаж в сградата на градския съвет и има отделен вход откъм градската градина.

От Варна княз Александър Батенберг изпраща няколко телеграми до д-р Странски. В първата го моли да се запази редът и тишината в страната до пристигането му в Пловдив, а с втората съобщава, че заминава за Търново, откъдето официално ще провъзгласи Съединението. След това назначава д-р Странски за свой комисар в Румелия, а майор Николаев за главнокомандващ на румелийските войски.

Неочакваното появяване на княза силно впечатлява варненските граждани, които за кратко време изпълват целия площад пред станцията. Когато княз Александър I приключва с телеграмите, почти цялото население на Варна е на площада. Появата на княза е посрещната с възторжени възгласи, на които той отговаря с думите: "Българи! Южна България от днес се присъединява към Северна България. Да подкрепим с оръжие в ръка това народно дело!"

Решимостта на княз Александър I да подкрепи Съединението го превръщат в герой за гражданите. Ентусиазмът завладява варненци, които осъзнават значимостта на събитията и са готови активно да участват. Същата вечер князът отпътува с влак за Русе и оттам за Търново. На гарата той е тържествено изпратен от хиляди граждани. Присъстват представители на духовната, гражданската и военната власт, начело с митрополит Симеон. Произнасят се речи и благопожелания за успеха на делото.

Макар и далеч от събитията, Варна има своето място в тях. Именно тук Александър Батенберг за първи път официално съобщава новината за Съединението и обявява решението си да го подкрепи. През следващите месеци с делата си варненци не само подкрепят Съединението, а дават и своя реален принос за неговата защита.

Коментари

Новини Варна