IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
16:40 | 29 септември 2022
Обновен: 15:00 | 23 април 2024

Марио Смърков: Няма индикации за увеличаване на украинските бежанци във Варна

УНИЦЕФ и ООН искат да ги върнем обратно в хотелите по морето

По материала работи: Слав Велев
 Марио Смърков: Няма индикации за увеличаване на украинските бежанци във Варна

Марио Смърков, областен управител на Област с административен център Варна/Снимка: АРХИВ

Няма индикации и тенденция за увеличаване на броя на украинските граждани на нашата територия. Това заяви Марио Смърков, областен управител на Област с административен център Варна по време на работна среща с представители на УНИЦЕФ в България и на Върховния Комисариат на ООН за  бежанците  (ВКБООН). Но ситуацията е динамична и ангажимент на държавата, като цяло е да се работи в посока подкрепа и тяхното приобщаване, за да могат да се интегрират украинците и техните деца, както и необходимостта да се търси по-дълготрайно решение на проблема най-вече за тези, които наистина имат нужда от помощ, добави той.

На срещата Симеон Костадинов, заместник областен управител, запозна представителите на ВКБООН  и УНИЦЕФ с актуалната информация във връзка с кризата в Украйна и информира гостите, че на  26  септември 2022г. е проведено заседание на Съвета за сигурност в Областна администрация Варна, на което са  разисквани теми свързани с планиране на допълнителни мероприятия по осигуряването на дейностите по приемане, настаняване и интегриране на украинските граждани на територията на  област Варна.

Марио Смърков предложи неправителствените организации, работещи с украински граждани да приемат ролята на медиатори между тях и българското общество, с цел недопускане маргинализация на бягащите от войната в Украйна.

Представителите на УНИЦЕФ споделиха проблеми, които са неидентифицирани до настоящия момент както и неясноти свързани с настаняването на най-уязвимите групи украински граждани след приключването на сезона. Те подчертаха необходимостта от продължаването на съвместните координиращи действия и обмен на информация между Областна администрация Варна и организацията, оцениха високо активността и огромната роля на областния управител като координиращ  орган  в процеса на  приобщаване на хората,  бягащи от  военните действия.

Гостите изразиха готовност за оказване на съдействие и помощ с подходящи услуги и подкрепящи инициативи свързани с образователния процес и закрилата на децата, предоставяне на здравни, хигиенни и образователни материали възможно най-близко до общностите, засегнати от конфликта.   

Коментари

Дед Колю ( преди 1 година )
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна