IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
13:15 | 7 октомври 2022
Обновен: 02:58 | 25 април 2024

Паркирането на плажа в „Аспарухово” става платено

Следващата година може да започне проектът за обновяване на крайбрежната ивица

По материала работи: Слав Велев
Паркирането на плажа в „Аспарухово” става платено

Снимка: obikoli.bg

Паркирането на плажната ивица в квартал „Аспарухово” ще стане платено, заяви пред Дарик районния кмет Ивайло Маринов. От години плажът е предпочитан от варненци и гостите на града, защото могат да си оставят колите буквално на метри от пясъка.  

„На плажната алея ще се изградят паркоместа, както и алеи за пешеходци и велосипедисти. Паркирането трябва да се регламентира, а не какво е сега да бъде в пясъка и в гората. Предвижда се платено паркиране, като в момента се прави анализ от „Общински паркинги и синя зона”. Най-вероятно то ще обхваща новата улица, която беше изградена до рибарското пристанище, както и булевардите „Народни будители” и „Първи май”. Част от парите за изграждането на улицата до рибарското пристанище са отпуснати по европейски проект, който предвижда въвеждането на платено паркиране”. 

Ивайло Маринов се надява следващата година да започне проектът за обновяване на парка в „Аспарухово”. За целта обаче е необходимо да се отпусне държавно финансиране. 

„Няколко години ПУП-ът се обжалваше от „недоброжелатели”, които настройваха жителите, че в парка ще се строят блокове и комплекси. Целта е да се превърне във втора Морска градина на Варна с много зеленина, нови алеи, места за отдих и почивка. Паркът ще се разшири от местността Карантината до Аспаруховия мост. Това е мащабен проект и се надяваме на подкрепа от държавата”. 

Според Маринов изграждането на скейтпарк в близост до спорните игрища ще бъде хубава атракция. Той обаче все още не е виждал окончателния проект. 

Районната администрация е изготвила предложение до Община Варна за поставяне на камери на възлови места в „Аспарухово”. По думите на Маринов вандалските прояви са намалели през последните месеци.  

Кметът изрази съжаление, че граждани не са се включили в инициативата за освежаване на детските площадки. Служители на районната администрация и членове на мотоклубове са боядисали всичките 27 площадки за няколко седмици. 

Ивайло Маринов добави, че не очаква в близките години да се реализира проектът за плувен басейн, тъй като за изграждането му ще са необходими средства от държавния бюджет.  

Цялото интервю в Ивайло Маринов може да чуете ТУК

Коментари

Новини Варна