IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Новини Варна
11:45 | 12 октомври 2022
Обновен: 00:44 | 28 април 2024

Наградиха студента от ВВМУ, спасил жена на втора буна във Варна

Станислав Иванов е първокурсник в специалност „Национална сигурност“

По материала работи: Слав Велев
Наградиха студента от ВВМУ, спасил жена на втора буна във Варна

Флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров с отличения първокурсника Станислав Иванов/Снимка: ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”

Наградиха студента от ВВМУ, спасил жена от удавяне, заедно със свой приятел, на Втора буна във Варна. Началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, отличи първокурсника Станислав Иванов от специалност „Национална сигурност“.

Повод за поднесените поздравления и награда станаха действията на възпитаника на Морско училище, който в нощта на 7 срещу 8 октомври, заедно със своя приятел Димитър Кандилов – студент в Икономическия университет, спаси жена от удавяне на Втора буна във Варна.

Само благодарение на адекватните и навременни действия на 19-годишните момчета жената остана жива. Началникът на Морско училище поздрави Станислав Иванов за смелостта и му пожела да запази решителността и храбростта си.

В полунощ на 7 срещу 8 октомври жена, с дрехите, застава на Втора буна, оставя чантата си и черна торба и скача в студените бурни води на Черно море. 
В този момент 19-годишните студенти Станислав Иванов и Димитър Кандилов се разхождат наблизо и се хвърлят след нея. 

Момчетата не успяват сами да извадят жената от морето, но Станислав я държи над водата. В това време Димитър прибягва към алеята, за да потърси помощ. „Намерихме две момчета, случайни минувачи, и с общи усилия я изкарахме тук, на брега“, разказва Димитър. Младежите звънят на телефон 112 и след минути пристига екип. 

„За 20-годишния ми трудов стаж това е може би най-впечатляващата постъпка, която виждам от млади хора. Искам да ви кажа, че те са герои в мирно време! Освен това са действали изключително адекватно, защото, след като извадили жената от водата, са я обърнали настрани, за да може да изтече погълнатата вода, с което са спасили живота ѝ“, посочва д-р Искра Величкова от Центъра за спешна медицинска помощ във Варна, припомня "Морето.net".

Възпитаникът на Морско училище – Станислав Иванов, е родом от Поморие. Той е първокурсник в специалност „Национална сигурност“ във флотската Алма матер. Димитър Кандилов е от Бургас и също е първокурсник – в специалност „Индустриален бизнес и предприемачество“ в Икономическия университет.

Коментари

Новини Варна