IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
13:15 | 24 октомври 2022
Обновен: 02:50 | 17 април 2024

НАП Варна събра над 406 млн. лв. просрочени задължения

Близо 300 фирми-длъжници имат издадени разрешения за неотложни плащания, за да продължат нормално дейността си

По материала работи: Слав Велев
НАП Варна събра над 406 млн. лв. просрочени задължения

Сградата на НАП във Варна/Снимка: Черно море/АРХИВ

За първите 9 месеца на 2022 година териториалната дирекция на Национална агенция за приходите във Варна събра повече от 406 милиона лева просрочени данъчни и осигурителни задължения. Отчетените постъпления в бюджета са резултат както от инициатива на данъкоплатците за погасяване на дълга, така и на предприетите действия от публичните изпълнители на НАП за принудителното му събиране.

Като много ефективен метод за погасяване на просрочените задължения се е наложила практиката по издаване на разрешение за неотложни плащания. Процедурата е работеща и благодарение на нея определена част от постъпилите или постъпващи по сметката на длъжника суми се оставят на негово временно разпореждане за неотложни плащания, свързани с дейността му.

От началото на годината публичните изпълнители от териториалната дирекция на НАП Варна са издали близо 300 разрешения за неотложни плащания на длъжници с натрупани просрочени задължения към бюджета. По този начин фирмите със запорирани банкови сметки ще могат да продължат работата си нормално, като покриват текущите си разходи и се разплащат към служителите и контрагентите си. За да могат да се възползват от процедурата за неотложно плащане, дружествата се ангажират регулярно да превеждат предварително договорените с органите по приходите вноски до окончателното изчистване на натрупаното задължение.

От НАП Варна, апелират към длъжниците с натрупани просрочени задължения навреме да осъществят контакт с публичните изпълнители от дирекция „Събиране“. Така имат възможност да получат компетентен отговор на въпросите си, както и необходимата информация и документи, свързани с всички способи за погасяване на дълга.

От приходната агенция в морската столица съветват всички свои клиенти да търсят начин за разсрочено плащане при наличие на просрочени задължения, за да не се стига до прилагането на крайни мерки, като процедура по принудително изпълнение и продажба на движимо и недвижимо имущество.

От началото на 2022 година до 30-ти септември са насрочени 717 търга, от които към бюджета са постъпили над 2,5 милиона лева.         

През последните няколко години се наблюдава трайна тенденция към увеличаване на желаещите да погасят дълга си на вноски в кратки срокове, за което срещат помощ и подкрепа в лицето на данъчните. НАП стимулира погасяването на новите текущи задължения в срок.

Справка за задължения и наличие на образувано изпълнително дело можете да направите в Портала за електронни услуги на НАП с електронен подпис или с ПИК.

Коментари

Новини Варна