IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
13:15 | 31 октомври 2022
Обновен: 17:32 | 18 април 2024

Община Белослав превръща пластмасови отпадъци в аксесоари

Над 9 тона пластмасови отпадъци са събрали жителите на града

По материала работи: Слав Велев
Община Белослав превръща пластмасови отпадъци в аксесоари

Снимка: ОИЦ-Варна

Над 9 тона пластмасови отпадъци, част от които вече са рециклирани и превърнати в аксесоари, са събрали жителите на Белослав, съобщават от Областния информационен център-Варна. Разработването и внедряването на алтернативна система за оползотворяване на ненужната пластмаса в общината е в изпълнение на проекта „Въвеждане на иновативен модел за намаляване на количеството пластмасови отпадъци в морската среда от наземни източници“.

Той е финансиран от Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021. Общият размер на инвестицията е 280 915 лв. Бенефициент е Община Белослав, а партньори - Норвежката консултантска компания IDN (Интернейшънъл девелопмент Норвегия), „Екоинвест Асетс“ АД и Фондация „Зелена индустрия, иновации и технологичен трансфер“.

По проекта са раздадени 156 контейнера, в които жителите на Белослав да събират ненужната пластмаса. На определен период от време тя се извозва с три електрически велосипеда, също закупени по проекта. За малко повече от година около 100 домакинства от общината са успели да наберат над 9 тона отпадък. Той се складира в  базата на „Екоинвест Асетс“ АД, където с помощта на доставени по проекта машини се шредира и формува. След като предаденият пластмасов отпадък се преработи, от него се произвеждат гребени, които се продават в международната платформа Precious plastic bazar, добавиха от ОИЦ-Варна.

В рамките на проекта са проведени и информационни кампании и обучения. В тях са се включили ученици и деца с увреждания, които са изработили от пластмасови отпадъци полезни предмети за бита и произведения на изкуството. Идеята е жителите на Белослав да бъдат стимулирани да опазват околната среда и да бъдат обучени как сами да превръщат ненужната пластмаса в ресурс и годни за употреба изделия.

Коментари

Новини Варна