Варна 14°
fallback
Новини Варна
09:00 | 8 ноември 2022
Обновен: 16:54 | 15 май 2024

Отбелязваме 110 години от първата българска морска победа

Организират безплатни турове във Варна по повод първата торпилирането на турския крайцер "Хамидие"

По материала работи: Слав Велев

Днес се навършват 110 години от първата българска морска победа, при която торпедоносеца "Дръзки" успешно торпилира турския крайцер "Хамидие". Битката при Варна (позната и като Атаката на Дръзки) е битка от Балканската война, станала на 8 ноември (21 ноември по нов стил) 1912 г. между бойни кораби на България и Османската империя.

Безплатни турове по повод първата българска морска победа се организират днес във Варна.110-ата годишнина от Първата балканска война и атаката на торпедоносеца „Дръзки“ срещу турския крайцер „Хамидие“ ще бъде отбелязана с военен ритуал от 11 часа пред сградата на Военноморския музей, а туровете са от 12, 14 и 16 часа. Посетителите ще имат възможност да видят отблизо униформата на командира на отряда миноносци кап. II ранг Димитър Добрев, личното оръжие, отличия и вещи на участниците в атаката и много други свидетелства на защитата на българското крайбрежие в Балканската война.

"След победата на "Дръзки" над "Хамидие" Турция трябва вече да се съобразява с българския военен флот, доста подценяван до тогава от южните ни съседи. Българските кораби са описвани като "газени тенекета" в сравнение с турските и развоят на събитията малко или много е бил изненадващ. След като крайцера е поразен от българското торпедо, турските военни кораби променят маршрутите си до Кюстенджа, които са свързани основно с доставки за сухопътните сили", това каза в морското предаване на Радио Варна директорът на Военноморския музей Мариана Кръстева. Тя подчерта, че първата българска военноморска победа е довела и до промяна в отношението на българските политици към военния флот. 

Автор на статията:
Слав Велев
варна дръзки годишнина победа морска българска първа хамидие крайцер 8 ноември 110
0 коментара
fallback
fallback