IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
13:00 | 13 ноември 2022
Обновен: 18:17 | 18 април 2024

Ученици от Варна усвоиха нови умения "на работа" в Милано

Посетиха фабрика на известен бранд слънчеви очила

По материала работи: Слав Велев
Ученици от Варна усвоиха нови умения "на работа" в Милано

Снимка: Професионална гимназия по химични и хранително-вкусови технологии „Д. И. Менделеев“

Тридесет ученици и четирима учители от Професионална гимназия по химични и хранително-вкусови технологии „Д. И. Менделеев“ - гр. Варна през месец октомври взеха участие в международна практика в реална работна среда в гр. Милано, Италия по проект „Еразъм +”.

На 10.11.2022 година участниците споделиха своите преживявания и опит от участието си в проекта с учители, ученици и родители. Оживено разказаха, че са усъвършенствали своите умения и компетентности в избраните от тях професии и специалности. Тази практика е допринесла за повишаването на мотивацията и желанието им по отношение на тяхната работа.

Всички те са очаровани от получената възможност за участие, осъществили са техни мечти, научили са повече за професията си и професионалното си развитие. Впечатлени са от  отношението на работодателите им към тях. Получили са не само нови умения, но и много добро настроение, приятелства, усмивки и прекрасни спомени. Пожелаха на всички ученици от гимназията да имат възможността да преживеят такива неповторими емоции.

Ръководството на ПГХиХВТ „Д.И.Менделеев“ им благодари за отличното професионално представяне.

Ето какво разказва за пътуването си до Италия Денислав Драгнев:

Ако трябва един ден да разказвам за пътуване, което е докоснало сърцето ми, провокирало ума ми и желанието ми за професионална реализация, то това е  обучението в Милано. За мен беше нещо далечно, но достижимо, непознато, но завладяващо и въздействащо!

Всичко започна още от гарата във Варна, събрахме се и осъзнах, че ще бъде изключително  преживяване с много приятни колеги и учители.

Пътуването от гр. Варна до гр. Милано беше дълго, изтощително, но изпълнено с много очаквания. Вълненията ми бяха свързани с това, че за пръв път излизам от страната, за пръв път се качвам на самолет и бях доста приятно изненадан от полета.

Щом кацнахме на летището в гр. Бергамо, ни превозиха от екипа на Evolvo. Стигнахме до комплекса и бяхме  очаровани от самата обстановка и поддръжката на бунгалата. Настанихме се, починахме си и дойдоха първите дни в Милано, в които обиколихме част от центъра на града, наслаждавайки се на красивата архитектура . Всички се ориентирахме бързо в новата обстановка. 

Дойде и дългоочакваният понеделник, а именно първият ни работен ден в Милано, където с нашия ментор  Андреа  се разходихме до  работните ни места, запознахме се с маршрута, с бъдещите ни колеги и разгледахме обстановката, в която щяхме да прекараме две работни седмици.

Още от първия ден останах приятно изненадан от отношението и гостоприемството на нашите колеги. Бих ги описал като земни хора, както се казва на жаргон "носещи на майтап". Определено това беше мигът, в който осъзнах, че ще се забавлявам  много с колегите си и това чувство не ме излъга.

Още от първите дни ни показаха с какво се занимават, разгледахме колекциите, които предлага фирмата им. Заедно с моята колежка Михаела не работихме в оптика, а работихме в предприятие, което има собствен бранд рамки и слънчеви очила, с които зареждаха оптиките.

Още от първите дни ми направиха впечатление различните като модели рамки като например: рамки, които вместо със силиконови възглавнички, бяха с метални, както и различни по форма кръжила, които е невъзможно да ви опиша с думи. Като специалист  нямаше как да не забележа и модната тенденция на италианците, а именно, че те носят основно очила с кръгли кръжила. Както може би предполагате, Милано е туристически град, в който има различни по националност хора от всички краища на света. Може би ще прозвучи забавно, но лично аз различавах тукашните италианци от туристите, точно по тази модна тенденция. 

Работата продължи изключително динамично, научиха ме да разпознавам фабрични дефекти на слънчеви очила с преливащо оцветяване, които няма как да различи обикновеният потребител, но все пак са дефекти, или както ги наричаме в нашата специалност "аберации". Няма как да ги пренебрегнем, защото ние оптиците трябва да предложим най-доброто съотношение между качество и цена на клиента.

Бях назначен на работа като дизайнер и контрол на качеството на рамките и слънчевите очила, което наистина беше нещо ново, нещо различно от това, с което съм се занимавал в своята професия и бих казал, че съм меко казано удовлетворен от теоретичната форма на обучение и практиката.

Ползите от това преживяване не са малко- за две седмици смятам, че подобрих професионалните си умения в тази малко по-различна сфера, в която бях поставен. Това би ми помогнало и като оптик в бъдещи мои казуси, в които да определя дали един продукт е с качеството, отговарящо на изискванията, за да го предлагам на своите клиенти. 

Смятам, че ползите от участието ми в проекта са големи, защото опознах в детайли  начина на работа и отношението на работниците към своята работа, което би допринесло за по-добро отношение и професионално поведение в моята сфера и моя работен процес, особено и с клиенти туристи. 

Бъдещите ми планове до този момент са ограничени до следващите 5 години. Те се изразяват в това да завърша в университет своята специалност като медицински оптик и след това оптометрист, както и през това време да продължа да работя в своята сфера и да прилагам знанията си на практика, за да подобря професионалните си умения и да усъвършенствам себе си в тази насока.

Коментари

Новини Варна