IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Новини Варна
09:00 | 28 ноември 2022
Обновен: 11:17 | 12 април 2024

Извънредна сесия във Варна: Решават за санирането и кредита на ДКС

От ДБ излязоха с декларация срещу дневния ред и решенията, предвидени за заседанието днес

По материала работи: Слав Велев
Извънредна сесия във Варна: Решават за санирането и кредита на ДКС

Заседание на ОбС - Варна/Снимка: АРХИВ

На извънредно заседание днес Общинският съвет във Варна ще разгледа предложението на кмета да бъдат подпомогнати сдруженията на собствениците на многофамилни жилищни сгради във връзка с новата програма за саниране. Аргумент са кратките срокове и невъзможността на сдруженията да осигурят необходимите средства за изготвяне на изискуемата документация. Предложението на кмета е разходите да бъдат поети от бюджета на Община Варна до възстановяването им от програмата. Това означава да бъдат отпуснати до 20 млн. лева. Сградите, които могат да кандидатстват за обновяване, трябва да са проектирани преди 26 април 1999 г. Срокът за кандидатстване е до 31 март 2023 г. Заседанието на съветниците започва в 10 часа. Според зам.-кмета на Варна инж. Христо Иванов, за да получи финансирането, етажната собственост трябва да докаже, че отговаря на условията за кандидатстване. За улеснение на гражданите ще бъдат подготвени типови договори, а специализирано звено към Община Варна ще предоставя безплатни консултации по процедурата.

В трета точка от дневния ред е записано одобрението на инвестиционната програма на Двореца на културата и спорта. Общинското дружество планира да вложи 18 млн. лева в изграждането на нов паркинг. Той ще бъде на три нива, два от които подземни, със застроена площ от 13 200 кв. м и ще осигури 350 паркоместа. Инвестицията е в размер на 12,4 млн. лева без ДДС. ДКС планира да осигури нови площи за спорт и развлечение, като изпълни проекти за пристрояване на многофункционалните зали в Блок „А“ и Блок „В“. Двата проекта са на обща стойност близо 1,5 млн. лева. За да преодолее негативите от увеличаващите се цени на електроенергията, общинското дружество възнамерява да изгради фотоволтаична централа с прогнозна мощност 300kW. Прогнозната й цена е 420 000 лв. без ДДС. Други 480 000 лв. ще бъдат инвестирани в подмяна на осветление във връзка с домакинството на Европейското първенство по волейбол през август и септември 2023 г.

Предстои още обсъждането на споразумение за сътрудничество между Община Варна и Областна администрация относно проучване и изготвяне на доклад, свързан с екологичното състояние на Варненското езеро. Впоследствие той ще бъде предоставен на областната управа в града с оглед последващи съвместни действия по осигуряване на финансиране.

В същото време от "Демократична България" излязоха с декларация срещу подготвителната процедура. "Това се прави с цел отново да се усвоят едни милиони от парите на варненци", пишат от партията: Ето какво споделят още:

"В понеделник 28.11.2022 г. ГЕРБ-Варна свиква поредната „извънредна“ сесия на Общинския съвет. В нарушение на правилника на ОбС и обявена в следобедните часове на петък. Това се прави с цел отново да се усвоят едни милиони от парите на варненци. И тъй като Общината вече отдавна не може да взима кредити, това ще направи „Спортна зала“! 18 млн. лева кредит! 18 млн. лева, от които 15 млн. за паркинг, 2 млн. за две пристройки и над половин милион за подмяна на осветлението в залата. И всичко това при положение, че преди няколко години там беше извършен основен ремонт за десетки милиони под „вещото“ ръководство на ГЕРБ-Варна. Разбира се, че не е представена на съветниците количествено – стойностна сметка. Това се прави с цел да не се разбере от обществеността за какви цени става въпрос. Да вземаш сега кредит, за да правиш паркинг, показва или въпиюща посредственост, или корупционна практика. Точно сега, когато всички предвиждания са, че лихвите по кредитите в средносрочен план тръгват нагоре, ГЕРБ-Варна реши, че най-важното нещо за града е паркинг на Спортна зала.

Уважаеми  общински съветници, призоваваме ви да не допуснете поредното харчене на парите на варненци с предизборни цели и привкус на финансов колапс за още едно общинско дружество.  Да не може да платиш тока на онкодиспансера и в същия момент да правиш паркинг за 15 млн. е кощунство!

Уважаеми варненци, ние от Демократична България ви призоваваме да дойдете на сесията на 28-ми ноември от 10.00 ч., за да се опитаме заедно да се противопоставим на поредното прахосване парите на града ни!

Коментари

Новини Варна