IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
09:15 | 28 ноември 2022
Обновен: 20:56 | 28 март 2024

Публикуваха СНИМКИ от атентатите на протурски сепаратисти във Варна и Дружба

Вижте кадри от взрива на летището и незадействаната бомба на плажа

По материала работи: Слав Велев
Публикуваха СНИМКИ от атентатите на протурски сепаратисти във Варна и Дружба

Снимки: www.comdos.bg

Непоказвани досега снимки от атентата на летището във Варна през 1984 г. и от неуспешния взрив на бомба в курорта „Св. св. Константин и Елена” публикува Комисията по досиетата в последния си сборник за терористичните актове в периода между 1944 и 1991 г., пише "Дарик". 

На 30 август 1984 г. в 18:07 ч. на паркинга пред аерогарата в морския град избухва бомба.

Бомбата е била поставена в бетонен цветарник, а взривът е с тротилов еквивалент 400-500 грама.

Жертви няма, а нанесените щети са незначителни. 

Половин час по-рано и в чакалнята на жп гарата в Пловдив избухва бомба избухва. Над 40 души са ранени, а тежко пострадала жена умира по-късно в болница. 

Заключението на експертите е, че двете взривни устройства са изработени по един и същ начин. Очертава се тезата, че почеркът е един и същ и атентатите са дело на една и съща група от протурски националисти, чиито имена са сменени по време на Възродителния процес. 

Следващата година тази група ще извърши атентат в влака Бургас-София край гара Буново, при който загиват 7 души, и ще взриви бомба във фоайето на хотел „Сливен”, където над 20 души са ранени.  

Оперативната разработка е наречена „Мерзавците”, а терористите са разкрити след неуспешен опит за нов атентат в курорта „Дружба” („Св. св. Константин и Елена”) край Варна. 

На 31 юли 1986 г. около 17:00 ч. летовник на плажа сигнализира спасителите за забравен багаж.

Върху покривка на пясъка е оставена пазарска мрежа, в която има плодове, зеленчуци, пакет цигари  и увит с амбалажна хартия 5-литров метален гюм за прясно мляко.

Гюмът е пълен с прахообразно взривно вещество и с монтирани електрическа батерия, капсул детонатор и часовник „Слава”.

Стъклото на часовника е пробито на цифрата 10 и оттам е вкарат единият край на електрическия проводник.

Причината взривът да не избухне е, че батерията е била силно пристегната с изолирбанд към навиващия се ключ на часовника. 

След анализ на веществените доказателства и хиляди проверки в цялата страна сред заподозрените попада продавачът на сладолед в Бургас Елин Маджаров (Емин Мехмедали). Той работи към „Ресторанти и спални вагони” на автогарата в морския град.

С надпис „РСВ” е откритата покривка на плажа, а гюмът се оказва, че е произведен в Бургас. Маджаров не е бил на работа в деня на откриването на взривното устройство, а алибито му се оказва фалшиво.  Той е поставен под наблюдение и Държавна сигурност стига до съучастниците му Алцек Чакъров (Абдула Чакър) и Сава Георгиев (Саафет Реджеб) .

Тримата планират атентат на плажа в курорта „Слънчев бряг” през лятото на 1987 г., но са задържани преди това. За извършените атентати получават смъртни присъди, които са изпълнени година по-късно. 

Коментари

Новини Варна