IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
17:01 | 28 ноември 2022
Обновен: 17:28 | 28 март 2024

„Скорпион“, „Стрелец“, „Телец“ и „Дева“... Варненско село се превръща в Зодиак

Отпуснаха пари за спешна реставрация на „Римските терми“

По материала работи: Слав Велев
„Скорпион“, „Стрелец“, „Телец“ и „Дева“... Варненско село се превръща в Зодиак

На днешното заседание съветниците от комисията по култура към Общинския съвет във Варна решиха четири улици в с. Звездица да бъдат кръстени на зодиакални съзвездия. Решението е изцяло съобразено с желанието на жителите на селото, което провежда последователна политика в именуването на улици. Повечето от тях носят имената на звезди и съзвездия. Очаква се скоро там да има улици „Скорпион“, „Стрелец“, „Телец“ и „Дева“.

С пълно единодушие комисията по култура към Общинския съвет даде съгласието си за финансиране на аварийна консервация и реставрация на „Римски терми на Одесос“. Предвижда се в общинския бюджет за следващата година да бъдат заложени близо 91 хил. лева за неотложни дейности по т.нар. „кула“ – един от най-проблемните участъци в архитектурно-археологическия паметник с национално значение.

„Кулата е най-високо запазената и най-представителната част от сградата. При нея има участъци, които неотложно трябва да бъдат почистени от растителност и укрепени, защото от оригиналните зидове, от голяма височина падат камъни, тухли и мазилки, създавайки реална опасност за живота и здравето на посетителите“, каза Игор Лазаренко, директор на Регионалния исторически музей – Варна, който управлява Римските терми. Той допълни, че заради падащите късове от зидарията и надвисналите каменни блокове подходът към основната зала на Термите от 2020 г. е забранен. Въпреки това туристи застават в нейното подножие да се снимат, а извън работно време там играят деца.

Окончателното решение за именуването на улиците и за финансирането на Римските терми ще вземе Общинският съвет.

Коментари

Новини Варна